Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Basiscursus Bijen houden (Sint-Michielsgestel)

Basiscursus Bijen houden (Sint-Michielsgestel)

Datum: 16-01-2018

Imkerij Stad en Streek organiseert in samenwerking met het Brabants Landschap weer een cursus voor beginnende imkers. De cursus start op dinsdag 16 januari 2018 om 19 uur in het Buitenlokaal van het Brabants Landschap te Sint-Michielsgestel.

Bijen staan volop in de belangstelling en dat heeft te maken met bedreigingen, maar ook met de bewustwording van het belang van de honingbij voor onze natuur en ons voedsel. Iedere derde hap voedsel die we consumeren is er dankzij het bestuivingwerk van onze bijen. De verschraling van onze flora door landbouwmechanisatie en gebruik van pesticiden en de invasie van de uitheemse varroa-mijt vragen om een nog betere opleiding van de nieuwe generatie imkers.

Natuurlijk en traditioneel
Tijdens de cursus komen zowel het natuurlijk imkeren als het meer traditionele imkeren aan de orde.  Er wordt tijdens de cursus met traditionele stapelkasten (spaarkasten) gewerkt.
Door de cursus kom je te weten wat er in zo’n kast met een bijenvolk allemaal gebeurt. Ook leer je hoe je moet omgaan met de bijen en in een goed bijenjaar oogst je ook nog heerlijke zuivere honing. Het bijen houden is vooral ontspanning in een natuurlijke omgeving.

Theorie- en praktijklessen
De cursus start met 6 theorielessen in de maanden januari, februari en maart en april. Vanaf april 2018 volgen er 8 praktijklessen aan een echt bijenvolk en volgt een gemeenschappelijke afronding. De praktijklessen zijn op de dinsdagavond (19.00 tot 21.00 uur). De kosten zijn €175,- incl. koffie/thee op de lesavonden (cursusboek kost €22,95. Overige lesdocumentatie wordt digitaal verstrekt).

Voor meer informatie: zie Brabants Landschap. U kunt zich al aanmelden via de website www.bijenhouders.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF