Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Menselijke ketting voor sluiting kerncentrale Tihange

Menselijke ketting voor sluiting kerncentrale Tihange

Datum: 25-06-2017

Een mensenketting van 90 kilometer tussen Aaken, Maastricht, Luik en Tihange. Tienduizenden mensen die de sluiting van de gevaarlijke reactoren in Tihange eisen. U kunt erbij zijn. WISE (World Information Service on Energy) is verantwoordelijk voor de mobilisatie van mensen uit Nederland. WISE organiseert bussen uit 15 plaatsen buiten Limburg naar de grote actie op 25 juni. Vanuit Brabant gaan bussen vanuit: Eindhoven, Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Opgeven is wel noodzakelijk.

De bus uit Tilburg kost 17,50 euro voor een retour. Vertrek zal waarschijnlijk tussen 10u en 11u zijn en de bus is waarschijnlijk weer rond 20u terug op de opstapplaats.

Opgeven kan als individu of groep via de volgende link: https://wisenederland.nl/25-juni/manieren-om-mee-te-doen

 

Kerncentrale Tihange

In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werden atoomcentrales gepromoot als een veilige, goedkope en onbeperkte energiebron. Drie van de zeven Belgische reactoren zijn nu 40 jaar oud en de rest al meer dan 30 jaar.

Des te ouder een reactor, des te gevaarlijker. Na verloop van tijd treedt er slijtage op aan materialen en aan de uitrusting van een fabriek. Vanaf een leeftijd van 25 jaar neemt het uitvalpercentage toe, evenals het aantal foutmeldingen. Door de jarenlange blootstelling aan hoge temperaturen en een constant bombardement van neutronen raakt de 20 centimeter dikke wand van het reactorvat verzwakt en stijgt de faalkans dramatisch.

Sinds eind jaren tachtig lekt er radioactief water uit een koelreservoir bij Tihange. In de afgelopen jaren waren er in de kerncentrales van Tihange en Doel steeds vaker incidenten. Door brand en het uitvallen van koelwaterpompen moesten er meerdere keren noodstops gemaakt worden. Bij onderzoeken tussen 2012 en 2014 werden duizenden scheuren en scheurtjes gevonden in de wanden van de reactorvaten; tot wel meer dan 17 centimeter. De aanwezigheid van deze scheuren verhoogt het risico op het plotseling barsten van het reactorvat en daardoor op een kernramp.

Zelfs zonder de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 is de elektriciteitsvoorziening in België gegarandeerd. Ondanks het feit dat minstens drie reactoren (T2, D3 en D4) vaak voor korte of lange stil liggen door incidenten en ongelukken is er geen tekort aan elektriciteit in België.

Meer informatie is te vinden op: https://wisenederland.nl/home

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF