Project SISCo

De Brabantse Milieufederatie is gestart met het Europese project SISCo. Dit project wordt uitgevoerd samen met verschillende internationale partners, waaronder The Environmental Center (projectleider) Engeland, DCMR Milieudienst Rijnmond, Gemeente Schiedam en Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK) Belgiƫ.

SISCo staat voor 'Solutions for Implementing Sustainable Construction' en gaat over 'Oplossingen voor de implementatie van duurzame bouwwerken: het duurzame inkoop- en planningsproces'.

Het doel van SISCo is om te bouwen op de deskundigheid, kennis en ervaringen vanuit de grensoverschrijdende regio om samen praktische oplossingen te ontwikkelen om van de start tot het einde van het planningsproces duurzaamheid (sociale, economische en milieukundige aspecten) te integreren. De BMF brengt in dit project kennis en ervaring in betreffende de Telos PPP-scan en omtrent duurzaam inkopen.

Duurzaam inkopen, duurzaam herstructureren, verantwoorde bouwprocessen en, meer in het algemeen, de People-Profit-Planet-aanpak staan hoog op de agenda bij de BMF. Op dit moment is duurzaam denken en handelen nog geen vanzelfsprekende factor in planningsprocessen. Door samenwerking binnen SISCo met verschillende partners gaat de BMF proberen duurzaamheid beter te implementeren. In eerste instantie richt zij zich daarbij met name op West-Brabant.

De officiƫle start van het project vond plaats op 16 juni 2009 bij de Stichting Viba Expo in Den Bosch, de grootste Europese permanente expositie op het gebied van duurzaam bouwen. Er waren 30 aanwezigen en de sfeer op de bijeenkomst werd als zeer positief ervaren. De samenwerking binnen Europa wordt als meerwaarde gezien en op het gebied van duurzaamheid is nog een wereld te winnen. 'Buying an expensive kitchen is sexy, sustainability is not.' ' Pollution is too inexpensive.' 'Will we use this moment to make a change?'