Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Blauwe tuinen middag

Blauwe tuinen middag

Datum: 12-05-2018

Van 5 t/m 13 mei vindt in Nederland de Week van Ons Water plaats. Ook in Tilburg zetten stichting OpGroeneVoet, gemeente Tilburg en HuisjeBoompjeBeter.nl/Tilburg water en waterbewustwording centraal. Overstromende riolen, hittestress, droogte, het zijn maar enkele problemen die er zijn vanwege het veranderende klimaat. Wanneer iedereen zijn/haar tuin watervriendelijker inricht, dan kan er echt een verschil gemaakt worden. Het allerbelangrijkst is dat het regenwater behouden wordt, dus ín de tuin, en niet in het riool.

Op zaterdagmiddag 12 mei start stichting OpGroeneVoet de middag met informatie over het project 1000 Blauwe Tuinen in Ontdekstation 013 in Tilburg. De bedoeling is dat er in 3 jaar minimaal 1000 Tilburgse tuinen watervriendelijker worden ingericht. Het seizoen wordt afgesloten in de herfst met een prijsuitreiking voor deelnemers die hun tuinscore hebben weten te verbeteren. De eerste tuinscore kan berekend worden op huisjeboompjebeter.nl/Tilburg/jouwscore.

‘Ben jij al aan de ton?’ – 15u
Met de nieuwe regentonactie kunnen Tilburgers een regenton naar smaak uitkiezen: Van gebruikt wijnvat of handige groene tot design regenton. Deze kan vervolgens gratis thuis worden afgeleverd door iemand van het Blauwe Tuinen klusteam zodat deze de nieuwe eigenaar kan adviseren over afkoppelen en aansluiten.

Workshop voor een Blauwe(re) Tuin en leren afkoppelen – 15:15u
Een regenton aansluiten is soms makkelijker, en soms moeilijker dan het lijkt. Tijdens de workshop worden de do’s en dont’s bekeken van het plaatsen van een regenton en verdergaande maatregelen zoals het aanleggen van een regenwatervijver of infiltratiekratten. Wil je dat zelf kunnen of anderen kunnen adviseren, dan kan je in een uurtje tijd meer leren over afkoppelen en het water IN je tuin te houden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze gratis training via de link op huisjeboompjebeter.nl/Tilburg/nieuws.

Water in Tilburg en eigen tuin – 16:15u
Presentatie van ecoloog en bioloog Gert Brunink n.a.v. het water in Tilburg en zijn eigen ervaringen in zijn eigen watervriendelijke tuin. Waar kan je tegenaan lopen en wat is juist makkelijk zelf te doen? Praktische informatie en tips en advies.

Opening van de Wonderlijke Watertuin – 17u
Op het einde van de middag wordt ook de Wonderlijke Watertuin geopend. Het idee van een voor publiek openbaar toegankelijke watertuin won vorig jaar de Hitte & Hoos wedstrijd van het Vitaal Leisure Landschap. De uiteindelijke locatie is de tuin aan het Ontdekstation013 in de Spoorzone: Het nu braakliggende terrein wordt stap voor stap omgetoverd tot een voorbeeld- en inspiratietuin op het gebied van watervriendelijkheid.

Hozen en Lozen waterbordspel
In dit typisch Hollandse bordspel gaat men de strijd aan tegen het water. Lukt het jou je polder droog te houden? Gebruik tactieken, beantwoord watervragen, pomp water naar de tegenspelers en krijg hulp van de weergoden. Hoe meer je van water afweet hoe groter de kans dat je wint!

Kijk voor meer informatie op HuisjeBoompjeBeter.nl/Tilburg
Alle evenementen staan ook op de De Blauwste Tuintjes facebookpagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF