Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Cursus Wildlifecrime

Cursus Wildlifecrime

Datum: 16-06-2018

Er is weer een kans om mee te doen met de ééndaagse cursus Wildlifecrime. De GNMF (Gelderse Natuur en Milieufederatie) organiseert deze cursus voor het derde jaar op rij samen met de Academie Politie, Dier en Milieu. 

Ook in Nederland komt wildlifecrime voor: het illegaal doden of vangen van wilde dieren en/of het opzettelijk verstoren of vernielen van hun leefgebied. Het Meldpunt Natuurverstoring probeert een goed beeld te krijgen van de omvang en aard van het probleem en geeft meldingen door aan BOA’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren). Duidelijke meldingen zijn daarbij van belang. Maar hoe herken je wildlifecrime? Veel mensen willen wel meewerken, maar het is niet eenvoudig om problemen te herkennen en te omschrijven.

Doel
Doel van de cursus is aanwijzingen van wildlifecrime leren herkennen en hoe je een juiste melding kunt doen. Je leert ondertussen veel over een aantal dieren en landschapsecologie. Kennis die je weer kunt gebruiken bij een excursie of andere natuuractiviteiten.

Inhoud
Deze cursus duurt een hele dag. Om zaken in het veld ook te kunnen vinden en te herkennen biedt deze cursus de nodige handvatten.

De eerste helft van de cursusdag staat in het teken van het herkennen en de ecologie (biotoop, levenswijze, jachttechnieken) van enkele roofvogelsoorten en dieren als de vos, de das, de boom- en steenmarter, reeën en damherten. Ook het wegvangen van ‘wildzangvogels’ voor volières en handel wordt besproken.

In de tweede helft van de cursusdag gaan we ook het veld in om een aantal uitgezette plaatsen delict te onderzoeken. We ronden de bijeenkomst af met een toelichting over omvang, aanpak en het landelijk meldpunt Natuurverstoring.

Praktische informatie
Voor GNMF-leden is de prijs €15,-. Ben je geen lid? Als je meteen lid wordt van de GNMF (€25,- per jaar) krijg je de cursus van ons cadeau. Wil je liever alleen naar de cursus, dan is de prijs €30,-. De cursus is inclusief een digitaal te ontvangen cursusboek en koffie/thee en lunch.

Datum: Zaterdag 16 juni 2018, 09:30 uur – 17.00 uur
Cursuslocatie: Stichting Groennetwerk, Tongerenseweg 212 in Epe
Minimum aantal deelnemers: 15
Informatie: GNMF, Bernhard Oosting, b.oosting@gnmf.nl, 026-352 3740
Opgeven kan via het formulier op de site van de GNMF.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF