Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Excursie Dood doet leven – vol

Excursie Dood doet leven – vol

Datum: 19-01-2019

In de Nederlandse natuur zijn veel minder kadavers van grote wilde dieren aanwezig dan van nature het geval is. Daarmee verliezen natuurgebieden belangrijk voedsel en mineralen voor veel organismen.

Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant, waar honderden andere dieren aan de dis schuiven. Imposante soorten zoals raaf, vos of zeearend, maar ook kleiner grut zoals aaskevers, vliegen en kledingmotjes. Kadavers vormen daarmee de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen. De dood van het ene dier betekent het (over)leven voor een ander. Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is echter ongebruikelijk in Nederland. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van dode dieren én grote aaseters in de natuur.

Met Dood doet Leven in Brabant werken diverse organisaties samen om aas in de vorm van dode dieren weer een onderdeel van de natuur te maken. Daarmee wordt de natuur rijker en krijgen soorten als raaf de kans terug te keren. Tijdens een wandeling op Valkenhorst gaat Bart Beekers van het project Dood doet Leven in op de natuur van dode dieren, waarbij de kans bestaat op spectaculaire beelden van vogels en zoogdieren.

Datum: Zaterdag 19 januari 2019
Tijd: 10.00 uur – 12.00 uur
Startlocatie: Leenderbos, Strijperpad 5 in Leende
Aanmelden: via het formulier op de site van Brabants Landschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF