Excursie kruidenrijk grasland voor Brabantse melkveehouderij (omgeving Oirschot)

Datum: 16-04-2019

Kruiden in het grasland of perceelranden met kruiden komen steeds vaker voor op melkveebedrijven. Wat zijn in de bedrijfsvoering de voordelen en de uitdagingen? CLM Onderzoek en Advies organiseert samen met provincie Brabant een excursie langs voorbeelden van graskruiden met een lunch in de wei.

Deze excursie vindt plaats op 16 april van 12:00 tot 16:00 uur in de buurt van Oirschot. De excursie is gratis en primair gericht op melkveehouderij. In totaal kunnen 40 (bij voorkeur Brabantse) melkveehouders deelnemen. Opgeven voor de excursie is noodzakelijk in verband met de lunch en ruimte in de bus. Na aanmelden krijgt u van ons informatie van waar de excursie vertrekt. Wees snel want vol=vol!

Kruiden in het grasland bieden voordelen. Kruiden zijn een soort groene apotheek, want ze bevatten sporenelementen en plantenstoffen die de gezondheid van het vee bevorderen. Tevens zorgen kruiden voor meer structuur in het rantsoen en geven zo ‘prik’, wat goed is voor de penswerking. Ook dragen kruiden bij aan een beter bodem(leven) en een betere doorworteling, waardoor het graslandperceel beter bestand is tegen droogte. En last but not least dragen kruiden bij aan biodiversiteit en een meer natuur-inclusieve landbouw.

De laatste jaren is veel ervaring opgedaan met de teelt van kruiden in en of langs het grasland. Met Brabantse melkveehouders heeft CLM, in samenwerking met de Duinboeren, Agrifirm en Neutkens, de ervaringen van de teelt van graskruidenranden of volvelds bekeken. Deze flyer laat de resultaten zien.

Eén van de deelnemers zegt: “Ik wil mijn koeien niet eenzijdig voeren”. Afgezien van het functionele aspect zijn de deelnemers ook erg enthousiast: “Ik vind het gewoon erg mooi in het veld”.

Tijdens de excursie vertellen Maria Groot (WUR) over kruiden en koegezondheid, en Nick van Eekeren (LBI) over wat u met graskruiden op een melkveebedrijf kunt bereiken. Tijdens de excursie bezoeken we enkele percelen waar we met praktijkexperts ervaringen voor de teelt van graskruiden uitwisselen.

Verdere inlichtingen over de excursie bij:
Roy Gommer, rgommer@clm.nl, 0345-470770.
Adriaan Guldemond, guldemond@clm.nl, 0345-470721.

Na uw aanmelding ontvangt u het volledige programma.