Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Grootschalige zonne- en windenergie (Kempengemeenten)

Grootschalige zonne- en windenergie (Kempengemeenten)

Datum: 15-05-2019

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden werken toe naar een gezamenlijk beleid voor grootschalige zonne- en windenergie in de Kempen. Om inwoners hierbij te betrekken, worden diverse bijeenkomsten georganiseerd.

Om de negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen een halt toe te roepen is wereldwijd afgesproken het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. De Nederlandse overheid wijst ook gemeenten op het nemen van hun verantwoordelijkheid. De Kempengemeenten werken hierin samen en stellen in de ‘Klimaat-visie Kempengemeenten’ het doel om gezamenlijk energieneutraal te worden. Om dit te behalen is het nodig om naast energiebesparing en zonnepanelen op daken, ook grootschalig duurzame energie op te wekken met windturbines en zonnevelden. De Kempengemeenten stellen hiervoor gezamenlijk beleid vast. Zo behouden ze regie over waar en in welke vorm en omvang windparken en zonnevelden ontwikkeld mogen worden.

Ophaalsessies
De Kempengemeenten gaan graag met u het gesprek aan over kansen en mogelijkheden voor grootschalige energie in de regio. In een interactief spel gaan de deelnemers met elkaar op zoek naar voorwaarden waar een windmolen- of een zonnepark in de omgeving in hun ogen aan moeten voldoen. Er worden deze avond nadrukkelijk géén locaties benoemd voor de ontwikkeling van windparken of zonnevelden.

Waar en wanneer?
U kunt deelnemen op één van de volgende data en locaties:

donderdag 9 mei 2019, Den Eijkholt, Kapellerweg 3 in Luyksgestel of;
dinsdag 14 mei 2019, Den Tref, Alexanderhof 7 in Hapert of;
woensdag 15 mei 2019, De Rosdoek, Kerkstraat 10 in Wintelre.

Beschikbare tijdsblokken om deel te nemen aan een gesprek zijn:
16:30 –18:00 uur (inloop 16:15 uur) of;
19:00 – 20:30 uur (inloop 18:45 uur).

Voor wie?
Deelname is voor iedereen die woont, werkt en recreëert in de Kempengemeenten en belangengroeperingen.

Zon- en Windsafari
Bent u benieuwd hoe een windpark er van dichtbij uitziet? Bent u al eens langs een zonneveld gewandeld? De Kempengemeenten nodigen u uit voor een zon- en windsafari!

Waar en wanneer?
Er wordt gestart bij dorpshuis Den deel (Bernadettestraat 3, Spoordonk). Na een korte presentatie gaat u met een bus op bezoek bij een windpark en zonneveld. U krijgt daar een rondleiding en uitleg over de windturbines en zonnepanelen, zodat u zelf kunt zien en ervaren wat de gevolgen van een windmolen of zonneveld zijn voor de directe omgeving. Er worden twee safari’s georganiseerd:

Dinsdag 7 mei, 18:00-21:30 uur (inloop vanaf 17:30 uur)
Zaterdag 11 mei, 13:00-16:30 uur (inloop vanaf 12:30 uur)
Voor wie?

Deelname is voor inwoners van de Kempengemeenten. Er kunnen per huishouden maximaal 2 personen deelnemen. Het aantal plekken is beperkt. Wees er dus snel bij!

Aanmelden
De bijeenkomsten zijn kosteloos. Deelname kan alleen na aanmelding via: www.zonenwindindekempen.nl/meedoen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF