Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Lezing weidevogels (Sint-Michielsgestel)

Lezing weidevogels (Sint-Michielsgestel)

Datum: 16-04-2019

Op dinsdag 16 april 2019 organiseert Natuurgroep Gestel een lezing over weidevogels. De lezing wordt verzorgd door de heer Gerard Compiet. Niet-leden zijn ook van harte welkom bij deze lezing.

Weidevogels zijn van oorsprong bewoners van o.a. kustvlakten, hoogvenen en steppen. Omdat deze biotopen bijna niet meer voorkomen, zijn deze vogels inmiddels bijna allemaal verhuisd naar onze cultuursteppen, nl. naar onze akkers en weilanden. Vroeger leverde deze verhuizing weinig problemen op. Sinds de 70-er jaren van de vorige eeuw blijken weidevogels echter steeds moeilijker in onze moderne, intensieve landbouw in te passen te zijn.

Tijdens het voorjaar, als de vogels volop met de voortplanting bezig zijn, worden hun nesten vaak bedreigd door allerlei activiteiten die boeren op hun land nog ten uitvoer moeten brengen. Lukt het desondanks om de eieren uit te broeden dan is er weer een ander levensgroot probleem. Het aantal insecten is o.a. door de monoculturen op het boerenland drastisch teruggelopen waardoor er voor de jonge vogels veelal onvoldoende voedsel te halen is.
Dat is natuurlijk heel erg jammer, want wat is er in het vroege voorjaar boven onze akkers en weilanden nou mooier dan buitelende kieviten, jodelende wulpen of tierelierende veldleeuweriken.

Natuurgoep Gestel wil dit keer extra aandacht besteden aan de interessante vogelgroep der weidevogels met de daarbij behorende knelpunten.

Gerard Compiet zal via woord en beeld zaken aan de orde stellen als:

  • Welke soorten weidevogels zijn er;
  • Gedrag van weidevogels;
  • Problematiek rond de weidevogels en verschillende vormen van weidevogelbeheer.

Iedereen die weidevogels beter wil leren kennen en zich op de hoogte wil stellen aangaande het wel en vooral ook het wee van deze vogels, is deze avond van harte welkom. Aanmelden is niet nodig, niet-leden zijn ook van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p.

Datum/tijd: Dinsdag 16 april, 20:00 uur
Locatie: De Huif in Sint-Michielsgestel

Voor meer informatie over deze lezing: Michel van de Langenberg, tel. 06 22432941 of michel.langenberg@home.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF