Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Op zoek naar oude zandpaden en karrensporen

Op zoek naar oude zandpaden en karrensporen

Datum: 15-07-2018

Op zondag 15 juli is er om 14.00 uur een IVN-wandeling door Kloostervelden en bij Providentia (een voormalig instellingsterrein bij het dorp Sterksel). Hoewel er veel veranderd is kunnen we nog steeds de zandpaden en karrensporen van vroeger zien.

De geschiedenis van Kloostervelden/Providentia gaat terug naar 1919 toen de broeders in Sterksel een terrein kochten voor de stichting van een nieuw verpleegtehuis voor epileptici. In 2006 kwam Providentia met een plan om driehonderd woonhuizen op het terrein te bouwen. Het instellingsterrein werd toen omgedoopt tot Kloostervelden, een nieuwe wijk binnen de gemeente Heeze-Leende.

Sindsdien is het een dynamisch gebeuren. Er wordt niet alleen gebouwd maar ook wordt terrein weer teruggegeven aan de natuur, zoals weiden waar de natuur in hoog tempo de regie weer overneemt. Wat opvalt is dat er op het terrein zelf veel verschillende bomen staan zoals eiken, Amerikaanse eiken, een prachtige beukenlaan, hazelaars, verschillende naaldbomen en een laan van jonge lindes.

Er is veel bedrijvigheid maar als je het bos inloopt ben je plotseling in een andere wereld. Het natuurgebied bestaat uit een bosje en een open gebied. Het open gebied heeft een poel, die als retentiebekken functioneert voor het hemelwater dat uit de wijk komt. Het is een mooi watertje omzoomd met riet. Aan het einde van het bosje heb je uitzicht op wat eens het Turfven was, maar wat in het begin van de 20e eeuw ontgonnen is tot landbouwgrond. Het open gebied is interessant voor vogels en als je geluk hebt dan zie je reeën oversteken.

Kortom een gevarieerde wandeling, georganiseerd door IVN Heeze Leende. Deelname aan de wandeling is gratis.

Plaats van vertrek: bij rotonde Albertlaan (Sterksel) rechtsaf richting Informatiecentrum. Vóór Infocentrum parkeerterrein aan de rechterkant (Berkenlaan). De wandeling duurt zo’n 1,5 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF