Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Pluk & Oogstfeest

Pluk & Oogstfeest

Datum: 14-10-2018

Om de herfst te verwelkomen is Kasteel Tongelaar zondag 14 oktober een hele zondag lang het decor voor een culinair oogstfeest. Met eerlijk en lokaal eten, wildpluk-wandelingen, live-cooking en dit jaar de grootste Smaakmarkt van Zuid-Nederland met het neusje van de zalm van ambachtelijke producten. Foodies van overal: “dit is jullie feestje.”

De grootste Smaakmarkt van het Zuiden
Behalve de 700 meter lange Smaakmarkt zijn er allerlei activiteiten in het thema ‘food’ en ‘natuur’. De imker vertelt over de bijtjes van Tongelaar, kinderen mogen zelf appels plukken, moes maken, tarte tatin bakken in het historische bakhuisje of natuurknutselen. Er zijn pony’s, ezeltjes, geitjes, een  schaapskudde, demonstraties van Belgische Dikbillen en Nederlandse trekpaarden. Brabants Landschap, beheerder van het landgoed, vertelt in de boomgaard alles over de fruitteelt en ecologisch boeren op Tongelaar.

Goei Leven Podium
Ook nieuw dit jaar is het ‘Goei Leven Podium’ in de weide. Leerlingen van de koksopleiding ROC de Leijgraaf, het Smaakcentrum Cuijk van Martien Bos en  tuinders uit het land van Cuijk laten o.a. met live-cooking op het podium zien hoe gezonde educatie tot culinaire hoogstandjes leidt. Al deze producenten hebben meegewerkt aan het Goei Leven kookboek ‘Goei Gerei’. Chefkok Jeroen van den Heuvel gaat live ijs draaien met zijn leerlingen met melk en fruit van ‘de buren’ in de wei en ROC PIT-studenten runnen de Foodtruck. De ZLTO-boeren en Agrarische Natuurvereniging Raamvallei vertellen alles over ‘Boeren anno nu’ middels moderne oogstmachines en een ‘Oogsttafel’ met wat er allemaal groeit en leeft in de weides en akkers.

Foodtours
Food-trendwatcher Lola Fick geeft drie exclusieve Foodtours over de Smaakmarkt deze dag. Ontdek de bijzondere verhalen achter de mooie producten op de Smaakmarkt en maak kennis met de makers. Onderweg wordt er natuurlijk ook van alles geproefd! De Foodtours vertrekken om 12:30, 14:30 en 16:00 uur. Tickets à €7,50 p.p. zijn te reserveren via mail@plukenoogstfeest.nl.

Goei Leven weide
Maatschappelijk verantwoorde ondernemers, boeren en telers en verblijfsaccommodaties uit het Land van Cuijk presenteren zich samen in de Goei Leven Weide. Een Goei Leven is een initiatief van OntdekMill.

Bourgondisch hart van Brabant
Bovenal is het Pluk & Oogstfeest bedoeld om te genieten. Van de proeverijtjes van lokale brouwers en wijnhuizen. Het ‘Buffet des Overvloeds’ op het binnenplein van Kasteel Tongelaar door Chef Hans van der Steijn. En in het bijzonder van de stilte en schoonheid van het landgoed met zijn reetjes en dassen.

Datum: Zondag 14 oktober 2018
Tijd: 11.00 tot 18.00 uur
Locatie: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill 
Georganiseerd door: 
Kasteel Tongelaar, Ontdek Mill en Brabants Landschap
Parkeerplaats: nabij splitsing Vaardijk/Hoogedijk in Mill 
Entree is gratis m.u.v. (kinder-) activiteiten en waar aangegeven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF