30 x lokaal en biologisch kopen bij de boer in Brabant

30 x lokaal en biologisch kopen bij de boer in Brabant

Steeds meer Brabanders kiezen ervoor om biologisch, pesticiden-vrij en duurzaam te eten. Onbespoten groenten en fruit, en eerlijk vlees van de boer zijn een geweldige manier om je lokale duurzame boer te steunen. Zo weet je waar je eten vandaan komt én weet je dat het goed is! Vind je het moeilijk om die duurzame boeren in de buurt te vinden? Joep van Overbeek, transitieadviseur landbouw en circulaire economie, helpt je graag op weg! 

Dit artikel is origineel uit 2020, maar aangezien er steeds meer boeren biologisch en duurzaam gaan produceren, hebben we een aantal mooie, nieuwe adressen voor je! 

Op de GoodFoodClub vind je de hele lijst van duurzame aanbieders in heel Nederland. Zo is er vast en zeker wel iets bij jou in de buurt te vinden. Hier vind je een greep uit de vele duurzame boeren in Brabant, per regio.

Lokaal en biologisch in West-Brabant

1. Zorgboerderij de Zwaluw – Lage Zwaluwe

In Lage Zwaluwe vind je een biodynamisch akkerbouwbedrijf, waar eigenaren Ewoud en Corina ook een werkplek bieden aan mensen met een rugzakje: de Hulpboeren. Zij werken ook mee in de biodynamische tuinderij bij de boerderij. Zo is Zorgboerderij De Zwaluw een plek waar geboerd wordt met respect voor mens en omgeving.

De gewassen die Ewoud, Corina en hun hulpboeren telen op De Zwaluw kun je op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kopen in de boerderijwinkel.

Dirk de Botsdijk 4, 4926 SB Lage Zwaluwe

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de pagina van de Zwaluw op de GoodFoodClub.

2. De Heulhoeve – Hoeven

Het biologisch tuinbouwbedrijf De Heulhoeve teelt biologische groenten met de visie dat je goed moet zijn voor de aarde en voor jezelf. Daarom werkt de familie van Aart zoveel mogelijk samen met de natuur en is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsvoering.

Bij De Heulhoeve kun je in de winkel of via de website terecht voor de eigen geteelde groenten en een breed assortiment aan biologische vers- en droogwaren.

Heul 63, 4741 RB Hoeven

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van De Heulhoeve of bekijk de pagina op de GoodFoodClub.

3. Sophia’s Tuin – Oosterhout

Sophia’s Tuin is een kleinschalig biologisch tuinbouwbedrijf dat gerund wordt door Vincent en Ingrid de Wolff. Zij vinden dat een tuin geen tuin is als je niet geeft om de aarde. In Sophia’s Tuin wordt er gewerkt volgens de principes van de biologische landbouw. De gezonde bodem staat centraal, zodat er voeding groeit in plaats van eten. De tuinderij is een plek waar verse groenten en fruit worden geproduceerd en verkocht, dicht bij de mensen in de buurt.

Bij Sophia’s tuin kun je een groenteabbonement nemen of online bestellen, maar ook kun je op woensdag en zaterdag terecht in de boerderijwinkel.

Seterseweg 7, 4903 RV Oosterhout/Dorst

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Sophia’s Tuin of bekijk de pagina op de GoodFoodClub.

4. Hillekens Hoeve – Etten-Leur

De familie Verhulst boert in Etten-Leur aan de hand van vier kernwaarden die centraal staan in hun melkveehouderij: gezonde bodem, gezonde dieren, gezonde omgeving en gezonde producten. Hun biologische melkkoeien kunnen bijna het hele jaar naar buiten, mogen hun hoorns houden en eten veel verschillende soorten gezonde kruiden en planten doordat ze grazen in duurzame, kruidenrijke weides.

Op de Hillekens Hoeve maken ze verschillende zuivelproducten van hun extra goed verteerbare A2A2-melk zoals yoghurt, hangop en vla. Je kunt de zuivel op zaterdag kopen in de boerderijwinkel, of altijd langsgaan om zelf melk te halen bij de melktap.

Vlaanderbos 6, 4874 LS Etten-Leur

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Hillekens Hoeve of bekijk de pagina van de Hillekens Hoeve op de GoodFoodClub.

5. Wijngaard Dassemus – Alphen-Chaam

Voor goede wijn hoef je niet naar Frankrijk! In Alphen produceren Ron en Monique biodynamische wijn, in harmonie met de natuur. In de 6 hectare wijngaard vind je naast 22.000 wijnranken ook veel verschillende kruiden, houtwallen en waterpoelen en bovenal geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Allemaal voor een gezonde bodem en de biodiversiteit, Van hun druiven maken ze bij Dassemus rosé, rode en witte wijn, maar ook Orange en Eau de Vie.

Je kunt in principe elke dag langs in hun winkel om wijn te gaan halen, maar ze raden aan even te bellen als je langs wilt komen. Dan zorgen ze dat ze klaar staan voor je!

Dassemussestraat 5, 4861 TG Chaam

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Wijngaard Dassemus of bekijk de pagina van Wijngaard Dassemus op de GoodFoodClub.

Lokaal en biologisch in Midden-Brabant

6. Tuinderij de Es – Haaren

Op Tuinderij de Es worden naast het telen van heerlijke groenten mensen met een zorgvraag begeleid. Ook ben je welkom voor aanschuifmaaltijden, kun je er workshops en cursussen volgen en een keer per jaar kan je er naar het heerlijke Food Festival. Daniëlle en Bart zorgen hier met hun team voor goed eten en een fijne dagbesteding.

Tuinderij de Es is al sinds 1981 biologisch. Investeren in een gezonde en vitale bodem is de basis voor lekkere groente en fruit. De producten, altijd met zorg bereid, kun op je woensdag tot en met zaterdag kopen in hun winkel of op de boerenmarkt in Den Bosch. In de winkel van Tuin de Es vind je een ruime sortering van groente en fruit van het seizoen en droogwaren. Met het seizoen mee, maar altijd genoeg voor een hele week lekker eten!

Eind 19c, 5076 Haarlen

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Tuinderij de Es of bekijk de pagina op de GoodFoodClub.

7. Natuurlijk Tomaat – Dongen

Alfons en Henriëtte van den Hoek van Natuurlijk Tomaat hebben een voedselbos, een biologische kas waar ze verschillende groentes telen en een grote boerderijwinkel. Deze duurzame tomatenexperts telen onder andere cherry tomaten, san marzano’s, cocktail- en roma tomaatjes en trostomaten.

In hun boerderijwinkel bieden ze het hele jaar een groot assortiment aan biologische producten aan. Niet alleen groenten en fruit, maar ook sappen, brood, vlees en verse salades. Van de eigen biologische tomaten maken ze ambachtelijke sauzen voor soep en pasta, maar ook tomatenjam en chutney. De winkel is maandag tot en met zaterdag geopend.

Klein Dongenseweg 81, 5106 AB Dongen

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Natuurlijk Tomaat of bekijk de pagina van Natuurlijk Tomaat op de GoodFoodClub.

8. Boshoeve Sprankenhof – Udenhout

‘Weet wat je eet’ beleef je op boshoeve Sprankenhof: zowel in tuin, kookstudio en winkel. Mark Vonk en Josèt Vermeer zijn de mensen achter de boshoeve. Ze leggen zich toe op de teelt van fruit en groenten en het houden van kippen op een manier die ecologisch duurzaam is. De tuin is sinds 2007 gecertificeerd 100% biologisch. Naast biologische groente en fruit verkoopt Sprankenhof ook biologische kaas, zuivel en vlees en ook biologische kruidenierswaren, RAW-food, gluten-, en suikervrije producten.

Schoorstraat 26a, 5071 RA Udenhout

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Sprankenhof of bekijk de pagina op de GoodFoodClub.

9. ’t Schop – Hilvarenbeek

Bioboerderij ’t Schop is een begrip in en rondom Hilvarenbeek. Bijna een eeuw geleden bouwde de overgrootvader Van den Broek de boerderij aan de Esbeekseweg. Cécile en Jan van den Broek namen het bedrijf over in de jaren ’80 en ontwikkelden het tot een modern gemengd bedrijf met zo’n 80 runderen, een hoogstam boomgaard en een grote moestuin, op biologische principes.

’t Schop verkoopt een breed assortiment aan biologische producten in de eigen (vernieuwde!) biostreekwinkel. Je kunt op woensdag tot en met zaterdag terecht bij de familie Van de Broek voor je dagelijkse boodschappen.

Esbeekseweg 2, 5081 ED Hilvarenbeek

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van ’t Schop of bekijk de pagina op de GoodFoodClub.

Lokaal en biologisch in Oost-Brabant

10. Saanenhof – Heeze

De Heezer Geitenkaas is een echt streekproduct uit Heeze, bekend om de unieke smaak. Het ras van de geiten is Saanen, vandaar dat de boerderij ‘Saanenhof’ heet. De geitenkaas wordt volgens de biologisch-dynamische werkwijze gemaakt door de Familie Wanders. Hoe ze dat doen, kun je als klant zien via de doorkijk-ramen op de boerderij. De kaas is op woensdag tot en met zaterdag te koop in de boerderijwinkel en op de boerenmarkt in Eindhoven.

Somerenseweg 39a, 5591 JV Heeze

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Saanenhof of bekijk de pagina op de GoodFoodClub.

11. Bleijendijk – Vught

Op landgoed Bleijendijk vind je van alles: een imkerij, natuureducatie en accommodaties bijvoorbeeld. Maar ook een biologische melkveehouderij en een biologische boerderijwinkel. De winkel vind je op de boerderij, die gerund wordt door Rob en Marjolein. Zij verkopen in de winkel hun eigen biologische vlees, kaas en melk, maar je vind er ook andere producten van het landgoed en biologische producten van ondernemers in de buurt.

Bleijendijk 2, 5261 NL Vught

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Bleijendijk of bekijk de pagina van Bleijendijk op de GoodFoodClub.

12. Hoeve de Heivelden – Boekel

De boomgaard van Hoeve de Heivelden staat vol met geweldig lekker biologisch fruit: van peren tot appels en van kersen tot pruimen. In de boomgaard van fruitboeren Marc en Jacoba vind je bovendien veel oude appelrassen die je tegenwoordig bijna nergens meer ziet. Naast al dat biologisch fruit staat hun boomgaard ook vol met wilde bloemen en planten, een enorm insectenhotel, een grote waterpoel en nestkasten voor wilde vogels.

Het fruit dat ze telen, en de sappen en cider die ze daarvan maken, kun je kopen in de automaat in hun boerderijwinkel. De automaat is altijd open, de winkel in het fruitseizoen op vrijdag en zaterdag. Marc en Jacoba kunnen je dan haarfijn uitleggen welke oude appelrassen het lekkerst zijn!

Het Goor 4, 5427 PH Boekel

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Hoeve de Heivelden of bekijk de pagina op de GoodFoodClub.

13. De Hooiberg – Bladel

Vlak bij de grens met België ligt biologisch melkveebedrijf De Hooiberg. Hier boert Gerhard al jaren biologisch. Van jonge kaas tot overjarig en verschillende kruidenkazen, bij De Hooiberg maken ze het zelf. Ook verkopen ze biologische geitenkaas, die ze maken van de melk van een biologische geitenboer in de buurt.

Je kunt hun kazen – en nog veel meer – van maandag tot en met zaterdag halen in de boerderijwinkel.

Bredasebaan 20, 5531 NB Bladel

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van De Hooiberg of bekijk de pagina van De Hooiberg op de GoodFoodClub.

14. De Stoerderij – Son en Breugel

Bij De Stoerderij wordt gewerkt met een zogenaamde familiekudde waterbuffels. Een familiekudde levert een betere diergezondheid op en er is meer ruimte voor natuurlijk gedrag. Het kalf wordt opgevoed door de beste opvoeder, namelijk de eigen moeder. De familiekudde graast het hele jaar in de weides rondom Son en Breugel en heeft daar hun eigen modderpoel, waar ze heerlijk in kunnen badderen. Daarnaast zijn kunstmest en bestrijdingsmiddelen verboden.

De waterbuffels worden gemolken en gehouden voor het vlees. De buffelmelk verkopen ze bij De Stoerderij als melk, maar verwerken ze ook tot heerlijke buffelmozzarella, yoghurt en roomijs. Ook kun je het vlees van de buffels kopen wanneer deze geslacht worden.

Van den Elsenstraat 56, 5694 NH Son en Breugel

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van De Stoerderij of bekijk de pagina van De Stoerderij op de GoodFoodClub.

15. Op de biologische (boeren)markt

Veel grotere steden hebben tegenwoordig een duurzame of biologische weekmarkt. Je vindt er kwaliteitsproducten, vers van de boerderij. Er staan lokale boeren en ondernemers met biologisch groente en fruit, brood en banket, kaas en andere zuivelproducten, en nog veel meer. Op de markt kom je direct in contact met de boer. Dat maakt het extra leuk, omdat je zo een praatje kunt maken over waar jouw avondeten nu eigenlijk vandaan komt.

Je vindt deze markten onder andere in:

Alle 30 Brabantse aanbieders

Dat was de eerste helft! De andere helft duurzame aanbieders vind je op de GoodFoodClub. Zoek je ze zelf op? Naast duurzame boerenwinkels vind je daar ook vega(n) restaurants, biologische en vega(n) cateraars en andere duurzame adresjes bij jou in de buurt.

ZOEK AANBIEDERS BIJ JOU IN DE BUURT

Ontbreekt jouw favoriete biologische boerderijwinkel op onze kaart? Neem contact met ons op!

Neem contact op!

Profiel Joep van Overbeek

Joep van Overbeek

Transitieadviseur Landbouw & Circulaire Economie

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

 • Blog
  24 mei 2024 6 juni EU-verkiezingen: gelukkig hebben we Europa nog!
 • Blog
  07 mei 2024 Oud-voorzitter Gertjan Endedijk blikt terug
 • Blog
  22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
 • Blog
  21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
 • Blog
  14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!