Biologische planten, waar vind je ze?

Blog | Thema: Biodiversiteit

Biologische planten, waar vind je ze?

Biologische planten in je tuin: het is beter voor jezelf en voor alle dieren die van jouw tuin hun thuis maken. Deze planten zijn niet bespoten met voor insecten dodelijke, chemische bestrijdingsmiddelen. Ook door inheemse planten te kiezen kun je je steentje bijdragen aan de biodiversiteit: die hebben meer waarde voor bijen en vlinders dan exotische of sterk gecultiveerde planten. Maar waar in Brabant kan je aan biologisch of inheems plantgoed komen? BMF-medewerker Yvette Osinga is op onderzoek uitgegaan en zet hierbij een aantal (voornamelijk Brabantse) adresjes op een rij!

Door: Yvette Osinga

Biologische fruitplanten en- boompjes

Deze kan je o.a. bij de Intratuin vinden. Oude rassen kan je ook vinden bij Floris bomen in den Dungen.

Biologische bomen

Heb je ruimte voor grote inheemse (laan)bomen, dan zijn deze ook uitstekend om aan te planten voor de biodiversiteit! Grote laanbomen kan je biologisch gekweekt vinden bij o.a. van den Berk in Sint Oedenrode, die naast reguliere bomen ook een biologische lijn heeft (met webshop).

Inheems minibosje

Wil je een spannend inheems minibosje planten, bestel dan een Tuiny forest bij het IVN! Dan krijg je een pakket om op 6m2 een kleine biodiverse wildernis te planten.

Inheemse planten

Bij Kwekerij Goede Planten in Haarsteeg (niet ver van ’s-Hertogenbosch) kan je mooie inheemse planten vinden, die zonder bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt. De kwekerij is op afspraak te bezoeken, maar ze hebben ook een webshop.

Wil je liever zaad van inheemse planten, kijk dan op https://www.cruydthoeck.nl/, ook zij telen wel vrij van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Foto: Wilde cichorei, Saxifraga-Bart Vastenhouw

Biologische border- en perkplanten

Deze kan je o.a. bij de webshop van Sprinklr kopen, waarvan de biologische kwekerij van familie Verhoeven (Tasty Blooms) uit Biezenmortel de belangrijkste leverancier is. Hun assortiment is ook dichter in de buurt te bestellen, via Naturentuin Goirle. Een andere (Drentse) aanbieder van biologisch plantgoed (met webshop) is Natuurlijk Sterker. Daarnaast is De Bierkreek uit Zeeuws-Vlaanderen gespecialiseerd in biologische rozen.

Biologische zaden

Biologische groenten- en plantenzaden zijn op meer plaatsen te vinden, o.a. bij De Bolster, via hun webshop en verkooppunten. Ook de Intratuin heeft biologische zaden te koop, evenals kleinschalige initiatieven zoals Biotuin Tilburg (met webshop).

Biologisch gras

Ook graszaad is biologisch verkrijgbaar! Speelgras voor kinderen, of weidegras voor paarden of kippen, of bloemrijke mengsels. Deze vind je o.a. in de webshop van Bio-ron.

Biologische tuinaarde en potgrond

Als je dan toch al zo goed bezig bent, koop je er ook nog biologische tuinaarde of potgrond bij, waar geen tuinturf in zit. Dat koop je o.a. bij Biokultura via hun webshop of bij een van de Brabantse verkooppunten. Sommige tuincentra hebben ook wel biologische moestuingrond of aanplantgrond, waaronder de Intratuin. 

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!