De ondergrond: bodem en water

Heel belangrijk vinden wij het idee dat bij behoud, herstel en ontwikkeling van natuur en landschap uitgegaan wordt van de ondergrond. De reden dat een bepaald soort landschap juist op een bepaalde plaats bestaat hangt sterk samen met die ondergrond: breuken, bepaalde bodems en ondergrondse waterstromen zorgen ervoor dat sommige plaatsen natter zijn dan andere, dat op sommige plaatsen waterlopen liggen en dat op andere plaatsen zandgronden ontstaan, enzovoort. Beken, bossen en weidegronden liggen daarom niet zomaar ergens, de ondergrond bepaalt de plaats waar zij ontstaan.

Dat betekent ook dat planten- en dierensoorten niet zomaar ergens leven. Zij maken deel uit van een ecosysteem dat op een bepaalde ondergrond ontstaan is. Het leefgebied van planten- en dierensoorten is daarom niet los te zien van de ondergrond.

Natuur is dus niet op een willekeurige plaats aan te leggen, of zomaar in te passen of na te bootsen. De ondergrond is van groot belang en die is niet maakbaar, die is het gevolg van langdurige geomorfologische processen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een drassig gebied aan te leggen, maar dat kan geen wijstgrond met ijzerrijk kwelwater en zeldzame plantensoorten vervangen dat na een eeuwenlange proces op een bepaalde plaats ontstaan is. De Brabantse Milieufederatie brengt dit voortdurend onder de aandacht bij ruimtelijke plannen en pleit daarom sterk voor behoud van natuurlijke leefgebieden en ecosystemen.