Groen-krijgt-Poen-Bonus voor wie weg gaat bij grijs energiebedrijf

juli 19, 2016

Groen-krijgt-Poen-Bonus voor wie weg gaat bij grijs energiebedrijf

GKP_SM2_1200x769Mensen die weggaan bij een fossiel energiebedrijf en kiezen voor echt groen worden beloond met een extra bonus van 50 euro. Met de lancering van een nieuwe energievergelijker die – als enige vergelijker – primair sorteert op duurzaamheid in plaats van prijs en dat combineert met een extra overstapbeloning, opent milieuorganisatie WISE de aanval op de grote fossiele energiebedrijven met veel slapende klanten.

De energiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor steeds meer CO2, luchtvervuiling en de groeiende hoeveelheden gevaarlijk kernafval zijn op één hand te tellen: het zijn voornamelijk de grote energiebedrijven Essent (RWE), Delta, Engie, Eon en Nuon (Vattenfall). De feiten spreken voor zich: Essent heeft twee kolencentrales en is daarnaast aandeelhouder (30%) van de kerncentrale in Borssele. De andere aandeelhouder is het Zeeuwse energiebedrijf Delta (70%). Het Franse energieconcern Engie heeft twee kolencentrales in Nederland. Eon is eigenaar van een grote kolencentrale op de Maasvlakte en Nuon exploiteert de kolencentrale bij Amsterdam. Ze scoren allemaal een dikke onvoldoende in het jaarlijkse grote milieuonderzoek naar de energiebedrijven.

Peer de Rijk, directeur WISE: “Deze energieleveranciers doen zich in reclames graag voor als groen. Een mooi groen product in de etalage, de rest van de winkel vol met kolen en uranium. En dat terwijl er een enorme uitdaging ligt om het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland snel te laten groeien“.

Om te weten hoe het echt zit laat WISE elk jaar, in samenwerking met de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu, uitgebreid onderzoek doen naar de duurzaamheid van alle energiebedrijven die in Nederland actief zijn. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek bepaalt WISE elk jaar opnieuw haar overstapadvies.

WISE roept klanten van de grote grijze energieleveranciers op om weg te gaan en over te stappen naar echt groene stroom bij een echt groen energiebedrijf. Om dit te faciliteren heeft WISE nu een groene energievergelijker gelanceerd. Markus Schmid, campagneleider bij WISE: “Overstappen is een simpele handeling met veel effect: De keuze voor groene stroom van een groen energiebedrijf scheelt tot wel 4000 kilo CO2 per jaar per huishouden. Wij maken overstappen makkelijk en belonen dit met een unieke ‘Groen-krijgt-Poen-bonus’. Wie via de WISE energievergelijker overstapt van een grijze naar een groene leverancier ontvangt deze extra bonus.”

Er zijn tientallen energievergelijkers actief. WISE heeft ze allemaal bekeken en geconcludeerd dat het tijd werd voor een fundamenteel andere aanpak. Het verschil zit onder de motorkap: vrijwel alle energievergelijkers sorteren eerst op prijs, maar WISE sorteert allereerst op duurzaamheid. Schmid: “Natuurlijk laten we ook de prijzen zien, dat is voor veel mensen belangrijk. Maar groen is niet duurder dan grijs, we hanteren precies dezelfde scherpe tarieven die elders ook te vinden zijn. En we geven nu zelfs een flinke korting; de ‘Groen-krijgt-Poen-bonus’. 50 euro extra als je overstapt van een vervuiler naar een écht duurzaam bedrijf.”

De vergelijker laat ook de grijze energieleveranciers zien maar overstappen kan alleen naar de echt groene. Er doen al drie van de zes meest duurzame energiebedrijven mee aan de vergelijker. WISE voert gesprekken met de andere drie en hoopt die binnenkort ook te kunnen verwelkomen als deelnemer.

Het nieuwe overstap platform is te vinden via wise-energievergelijker.nl.

Tags: