Half juni tussenuitspraak over kwetsbare Regte Heide en drinkwaterwinning

juni 7, 2024

Half juni tussenuitspraak over kwetsbare Regte Heide en drinkwaterwinning

Je zou het bijna vergeten met alle regen, maar de Brabantse natuur heeft al jaren dorst. Desondanks wil Brabant Water bij de Gilzerbaan, nabij kwetsbaar Natura 2000-gebied de Regte Heide, extra drinkwater oppompen. Omdat we bezorgd zijn over de gevolgen voor het gebied, zijn we hier als BMF, samen met Brabants Landschap, tegen in beroep gegaan. Over twee weken doet de rechter uitspraak of het Brabant Water tot de rechtszaak afgerond is de drinkwaterwinning tijdelijk mag uitbreiden.

Ook de natuur heeft dorst

Onze Brabantse natuur lijdt al jaren onder verdroging. Mede hierdoor gaat de biodiversiteit steeds verder achteruit. Ook de Regte Heide, het heidegebied nabij Goirle, heeft hiermee te kampen. Hier maken we ons als BMF, samen met Brabants Landschap, veel zorgen over.

Brabant Water wint al sinds de jaren ‘70 grondwater bij de Gilzerbaan, nabij de Regte Heide. Nu willen ze deze winning met 20% uitbreiden. Wij zijn bezorgd dat dit ten koste gaat van het kwetsbare natuurgebied. Misha Mouwen, adjunct-directeur van de BMF: “de natuur kan niet aan de bel trekken, maar wij wel. Laten we niet vergeten dat ook de natuur dorst heeft.”

Eerst schade uitsluiten

In januari 2024 oordeelde de rechtbank dat ze op basis van de informatie die er was niet kon beoordelen of negatieve effecten van de extra drinkwaterwinning op de Regte Heide kunnen worden uitgesloten. Uit voorzorg vond de rechter daarom dat Brabant Water voorlopig de winning niet mag uitbreiden.

Brabant Water was het hier niet mee eens: ze hadden verwacht tot het einde van de rechtszaak al extra drinkwater op te kunnen pompen. Daarom verzochten ze de rechter om dit besluit terug te draaien. Het oordeel volgt over twee weken.

Als Brabantse Milieufederatie en Brabants Landschap gaan we graag in gesprek met Brabant Water en de provincie over alternatieve oplossingen.

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  07 juni 2024 Half juni tussenuitspraak over kwetsbare Regte Heide en drinkwaterwinning
 • Nieuws
  30 mei 2024 4 juni | Hét groene verkiezingsdebat
 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE

Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!

WORD SUPPORTER