Hoe ontwerp je een voedselbos?

april 23, 2018

Hoe ontwerp je een voedselbos?

Liza van de Mortel, derdejaars studente bij de Helicon-opleiding Toegepaste Biologie in Den Bosch, heeft veel belangstelling voor alles wat groeit en bloeit. Ze heeft speciale belangstelling voor het milieu om ons heen en hoe we duurzaam kunnen leven en overleven. Voor haar stage is ze daarom bij ons gekomen. Dit resulteerde in een stageopdracht om voor de eigenaar van een perceel van 2,2 hectare een ontwerpschets voor een voedselbos te maken voor zijn gebied gelegen in Tilburg-West (stadsbos013).

Liza vertelt: “Ik ben met voedselbossen in contact gekomen door mijn stagebegeleider John Vermeer. Toen hij me de opdrachten voorstelde was ik meteen geïnteresseerd: het schetsen van een ontwerp voor een voedselbos van 1,7 hectare en het inventariseren van de plantsoorten in een gebied van 0,5 hectare.

Ik ging direct aan de slag, natuurlijk heb ik eerst heb ik onderzocht wat nou precies een voedselbos is. Daarna ben ik gaan kijken hoe je er een ontwerpt. Na het bij elkaar sprokkelen van informatie over het perceel zelf ben ik begonnen met ontwerpen. Het ontwerpen zelf was wel een uitdaging omdat er met zo veel aspecten tegelijkertijd rekening gehouden moest worden. Maar het was zeer leuk om te doen. Dit alles heb ik verwerkt in een verslag: Voedselbosontwerp. De geselecteerde soorten zijn in een aparte bijlage uitgebreider beschreven.

Daarnaast kwam ik ook met veel mensen in contact die in deze sector actief zijn. Een paar voorbeelden waar ik experts tegen gekomen ben zijn bij een symposium over voedselbossen, een syntropic farming day op de HAS, bij expertmeetings en natuurlijk op de BMF zelf.

Uiteraard wil ik de BMF bedanken voor de mogelijkheid om daar stage te lopen. Ik wil ook graag John Vermeer en alle medewerkers van de BMF bedanken voor de fijne en leerzame tijd bij de BMF.

Daarnaast wil ik Jan de Bont bedanken dat ik de opdracht mocht uitvoeren op zijn perceel en dat ik daarnaast ook nog begeleiding van hem kreeg. Als laatst wil ik alle mensen bedanken die ik heb ontmoet tijdens deze voor mij leerzame stage.”

Tags: