Juridisch-bestuurlijke praktijkworkshop

Heb je wel eens te maken met lokale vergunningen of besluiten waar je als groep bezwaar tegen wilt maken? En weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken? Dan is deze juridisch-bestuurlijke basiscursus iets voor jou.

De cursus zal bestaan uit twee avonden in de vorm van een interactieve, praktijkgerichte workshop. Er zal veel aandacht zijn voor tips en praktijkervaringen met overheden, uitspraken van rechters en relevante nieuwe wetgeving, Ook besteden we aandacht aan best practices en modellen van statuten, zienswijzen en bezwaarschriften.

Doel van de cursus:

Met deze cursus wil de BMF juridische en bestuurlijke basiskennis overdragen aan groepen zodat zij weten hoe zij besluitvorming van de overheid kunnen volgen en zo nodig weten hoe ze actie kunnen ondernemen.
Nevendoel is ook onderlinge kennisuitwisseling en bevordering van contact tussen milieugroepen onderling en tussen groepen en de BMF.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor nieuwe leden van bestaande achterbangroepen en voor nieuwe groepen die nog niet veel ervaring hebben met juridische zaken. Let op! Deze cursus is uitsluitend bedoeld voor leden van onze aangesloten groepen.

In de cursus zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:

• Waar moet je op letten als milieugroep als je te maken hebt met plannen en besluiten van overheden? Daarbij aandacht voor de recente beperkingen van de mogelijkheden voor bezwaar en beroep; het belanghebbende- begrip; mediation; Wet dwangsom.
  • Waarop moet ik letten bij het schrijven van een zienswijze of bezwaarschrift?
  • Digitalisering en publicatie van besluiten; waar kan ik besluiten en plannen vinden? Waar moet ik op letten bij bezwaar en beroep?
  • Wob (Wet openbaarheid van bestuur), een bondgenoot voor milieugroepen.
  • Nieuwe ontwikkelingen zoals de Omgevingswet; wat betekent de nieuwe wet voor de werkwijze van milieugroepen?
  • Omgaan met politiek en bestuur; hoe kan ik het beleid beïnvloeden?
  • Varia (inhoud statuten; rechtsbijstand)
  • Bespreking van praktijkcasussen die tevoren door deelnemers zijn aangedragen.

Praktische informatie:

Data – 29 januari en 5 februari 2019
Locatie – Natuurmuseum Brabant (Tilburg)
Tijd – 19.30 uur tot ca. 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Eigen bijdrage – € 10,00 per persoon

Klik hier om je aan te melden voor deze bijeenkomst.