Zo maak je zelf een groene én watervriendelijke tuin

Blog | Thema: Water & Klimaat

november 4, 2020

Zo maak je zelf een groene én watervriendelijke tuin

Met een regenton heb je gratis water voor jouw planten.

De workshop ‘Water in de Tuin’ vond plaats op 13 oktober 2020. 

Ook digitaal kun je kennis, ideeën en ervaringen met elkaar delen. En dat blijkt opnieuw tijdens de online workshop ‘Water in de Tuin’ die vorige maand werd georganiseerd. Centraal staat de vraag: “Hoe ga je nu om met water in je moes- of siertuin?”

De eerste deelnemers druppelen op dinsdag 13 oktober 2020 binnen in de digitale omgeving. Meer dan 25 Brabanders hebben zich deze avond aangemeld voor de cursus van de Brabantse Milieufederatie (BMF) samen met de Vereniging voor Ecologisch leven en Tuinieren (Velt).

Mooi op tijd opent Misha Mouwen, adjunct-directeur van de BMF, de workshop. Met twee vragen vooraf aan de deelnemers: “Waar komen jullie vandaan?” en “Wat hoop je vanavond te leren?” Het resultaat is een mooie spreiding van deelnemers uit heel Brabant, maar we gaan ook over de provinciegrenzen heen. De meeste deelnemers hopen nieuwe ideeën op te doen voor hun eigen tuin en tips te ontvangen voor projecten in hun buurt.

Installeer een regenton

Water is belangrijk voor ons allemaal, houdt Ineke Barten als Velt-docent de deelnemers voor. Water bepaalt, net als de bodem en het lokale klimaat, wat er leeft en groeit in jouw omgeving, wijk en eigen tuin. Tegelijkertijd zijn de zomers al drie jaar op rij heet een droog. Terwijl er in de rest van het jaar best veel neerslag valt. En dit, juist zo kostbare water, verdwijnt grotendeel in het riool. Hier moeten we iets voor verzinnen, want elke druppel telt!

Er is een oplossing, we kunnen het regenwater opslaan om het in de droge periodes van het jaar weer te gebruiken. Want dat is beter voor het milieu, voor de tuin en voor je portemonnee. “Je kunt zelf al simpele stappen zetten om meer water vast te houden,” zegt Ineke.

“Installeer bijvoorbeeld een regenton. Zo heb je genoeg water en het is nog gratis ook. Nog beter is het om de regenpijpen af te koppelen van het riool en het water in je tuin op te vangen, bijvoorbeeld in een regenwatervijver, of met infiltratiekratten onder de grond. Zo voorkomen je dat het waardevolle water verdwijnt in het riool. Kies voor natuurlijke bestrating, zo kan het water bij een fikse bui langzaam wegzakken in de bodem.”

Kies voor een groene tuin

Naast het afkoppelen van regenpijpen en het installeren een regenton, kan je ook kijken naar de inrichting van de tuin. “Kies voor een tuin met veel groen, want planten kunnen water vasthouden in tijden van hevige neerslag,” geeft Ineke als tip mee.

“Een (gevel)tuintje met klimplanten of een groen dak is niet alleen heel mooi, het zorgt ook nog eens voor natuurlijk isolatie van je woning: het groen van de planten beschermt tegen opwarming door de zon en in de winter houden ze de warmte binnen. De klimplanten die in de volle grond staan vangen regenwater op, laten het water in de grond infiltreren en vertragen daarmee de afvoer naar het riool.”

“Wil je twee vliegen in één klap slaan? Kies dan voor een groene én watervriendelijke tuin,” zegt Ineke overtuigend. Een groene tuin trekt ook nog eens vogels en vlinders aan wat weer zorgt voor een verhoogde biodiversiteit.

Hoe maak je jouw wijk klimaatbestendig?

Na de tips en tricks van Ineke, is het tijd om ervaringen uit te wisselen. De deelnemers worden verdeeld over drie ‘break-out-rooms’ en krijgen verschillende vragen mee, zoals ‘Hoe zet je een (regentonnen)actie op in jouw wijk?’, ‘Hoe overtuig je de buren om mee te doen?’ en ‘Hoe maak je jouw wijk klimaatbestendig?’

Veel leuke ideeën komen voort uit de brainstormsessies. Het was dan wel geen fysieke bijeenkomst, maar wel eentje met een boel nieuwe plannen, kennis en ervaringen. En daar gaat het ten slotte om!

Zelf aan de slag

Bekijk wat je nu al kan doen om jouw tuin op een eenvoudige manier klimaatvriendelijk te maken. Laat je inspireren!

  • Win advies in (bij bijvoorbeeld een groene hovenier) als je wilt afkoppelen.
  • Kijk of er subsidies zijn in jouw gemeente of bij het waterschap voor het nemen van watermaatregelen (regentonnen, afkoppelen).
  • Bespreek je plannen met je buren/buurtgenoten. Wellicht kom je samen verder.
  • Lees ook ‘7 x water besparen in de tuin

Wil je meer weten?

Profiel Misha Mouwen

Misha Mouwen

Water & Klimaat en adjunct-directeur

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!