11 juli | Op bezoek bij biologisch melkveehouder én landschapsbeheerder Eric in de Maasheggen

Op bezoek bij melkveehouder en landschapsbeheerder Eric in de Maasheggen (11 juli)

De Brabantse Milieufederatie nodigt je graag uit voor een bezoek aan biologische Melkveehouderij De Schutkooi in de Maasheggen. Hier, in Unesco werelderfgoed-gebied De Maasheggen, boert Eric Lamers met respect voor mens, natuur en historie. Zo laat Eric zien hoe je met duurzame landbouw een prachtig landschap maakt voor mens en natuur. Wil je graag meemaken hoe bijzonder de landbouw kan zijn? Ga dan op donderdag 11 juli 2024 met ons mee op pad.  

Aanmelden | Praktische informatie

Unesco werelderfgoed gebied de Maasheggen

De Schutkooi ligt in UNESCO werelderfgoed gebied De Maasheggen. De Maasheggen is een van de weinige gebieden in Nederland waar het vroegere boerenlandschap bewaard is gebleven. Hier vind je nauwelijks prikkeldraad!

De regio wordt gekenmerkt door gevlochten heggen van onder andere meidoorn en sleedoorn. Vroeger gebruikten boeren in de regio deze natuurlijke heggen al om hun land te omheinen. Ze zijn sterker dan hek of draadwerk, geven leefruimte aan veel insecten, planten en vogels en beschermen koe en gewas tegen de weersinvloeden. Prachtig om te zien én veel meerwaarde voor het boeren dus.

Landbouw voor landschap, mens en natuur

Een bijzonder landschap vraagt om bijzonder boeren. Eric is niet alleen biologisch melkveehouder: hij is ook hoeder en beheerder van dit bijzondere natuur – en cultuurlandschap. Zo voert Eric in het gebied veel natuurbeheer uit in samenwerking met Staatsbosbeheer. Ook heeft Eric op zijn boerderij een vlinder-pad aangelegd en werkt hij samen met de Vlinderstichting aan herstel van de vlinderstand. Samen met natuurorganisaties laat Eric zo zien dat een productieve melkveehouderij en biodiversiteit goed samen kunnen gaan.

Daarnaast biedt de Schutkooi ook veel voor recreanten, toeristen en omwonenden. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor dagbesteding en heeft Piet Lamers, Eric’s vader, een kleine kapel gebouwd waar passanten een kaars aan kunnen steken.

Eric neemt ons mee over zijn melkveehouderij en vertelt ons wat hij doet en wat hem motiveert. Zelf meemaken hoe ze op De Schutkooi werken aan duurzame landbouw, een mooi landschap én een goede leefomgeving?

Praktische informatie

Datum: donderdag 11 juli 2024

Tijd: 10.00 – 12.00

Locatie: Melkveehouderij de Schutkooi – Veerweg 3, 5827 AD Vortum-Mullem

Inschrijven kan tot en met 8 juli. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Op De Schutkooi is ook kleinschalige horeca aanwezig, blijf dus gerust na afloop nog een kop koffie doen in dit mooie gebied!

Aanmelden

Foto’s door: Erik van der Burgt

Meer weten?

JE HOEFT NIETS TE MISSEN

Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!

ABONNEER JE NU