6 oktober | Bijeenkomst buurtvoedselbossen (Schijndel)

Project | Thema: Voedselbossen

6 oktober | Elke gemeente haar eigen buurtvoedselbos (Schijndel)

Ben jij inwoner of ambtenaar? En zou jij ook wel een voedselbos in jouw dorp of wijk willen? Een voedselbos dat op gemeenschappelijke grond staat en onderhouden wordt door een groep inwoners? Dat kan! Er zijn in Brabant al verschillende zogenaamde ‘buurtvoedselbossen’. In deze praktische en inspirerende bijeenkomst ontdek je hoe het opzetten van het buurtvoedselbos Vitaminibos in Schijndel aangepakt is.

MELD JE AAN! | Programma | Praktisch

Buurtvoedselbossen zijn voedselbossen die samen met bijvoorbeeld de gemeente of het waterschap opgezet worden en samen met de gemeenschap onderhouden worden. De manier waarop dit gedaan wordt varieert.  

In deze bijeenkomst ontdek je hoe dit in Schijndel aangepakt wordt. De focus bij deze bijeenkomst ligt op de rol van de overheid bij een buurtvoedselbos. Tijdens de bijeenkomst gaan we in op zaken als: hoe kan de overheid ondersteunen bij de ontwikkeling van een buurtvoedselbos? Waar krijg je mee te maken als het buurtvoedselbos zich op overheidsgrond bevindt? Wat zijn de kansen en risico’s voor overheden als bewoners een buurtvoedselbos willen beginnen? En natuurlijk maken we een rondje door het voedselbos zelf!

Buurtvoedselbos voor educatie

Schijndel onderscheidt zich van andere buurtvoedselbossen door de manier waarop het is georganiseerd. Het buurtvoedselbos (‘Vitaminibos’) is 1 ha groot, en maakt deel uit van een veel groter voedselbos van 20 ha. Het grote voedselbos is voornamelijk gericht op productie, het Vitaminibos is bedoeld als voorbeeld en voor educatie. De provincie is eigenaar van de grond, en probeert met dit voedselbos overheidsdoelstellingen te realiseren.

De bijeenkomsten bieden jou…

  • Als inwoner handvatten voor de opstart. De bijeenkomsten gaan naar buurtvoedselbossen die al enkele jaren bestaan, je leert van de praktijkervaringen van anderen. 
  • Als inwoner die al langer betrokken is bij een bestaand voedselbosinitiatief een kans om uit te wisselen hoe veelvoorkomende vraagstukken door andere buurtvoedselbossen zijn opgepakt. 
  • Als ambtenaar inzicht in de ervaringen van andere ambtenaren bij de facilitatie van buurtvoedselbossen.
  • Kansen verschillende buurtvoedselbossen te zien: er zijn drie bijeenkomsten op drie verschillende locaties.
  • En het is ook nog gezellig: je ontmoet anderen die bezig zijn met buurtvoedselbossen en kunt ideeën uitwisselen en vragen stellen in een informele sfeer. 

MELD JE AAN!

Terugblik bijeenkomst in buurtvoedselbos Waspik

Deze bijeenkomst is onderdeel van een serie bijeenkomsten over buurtvoedselbossen, allen met een ander focus:

  • Op donderdag 13 juli in Voedselbos Waspik, met speciale aandacht voor de vraag ‘Hoe start ik een buurtvoedselbos?’
  • Op zaterdag 16 september in buurtvoedselbos d’Ekkers te Berlicum, met speciale aandacht voor de vraag ‘Hoe breng ik een bestaand buurtvoedselbos verder?’

De situaties in de drie gebieden verschilden en de gevolgde aanpak dus ook. De drie bijeenkomsten met rondleiding laten verschillende oplossingen zien en hebben een verschillende focus. Bekijk hier de terugblik van de bijeenkomst in het buurtvoedselbos in Waspik.

Programma buurtvoedselbos bijeenkomst

Bijeenkomst Vitaminibos vrijdag 6 oktober 2023, ‘Wat is de rol van de overheid bij buurtvoedselbossen?’ 

13u00 – 13u15 Inloop met koffie/thee

13u15 – 13u30 Welkom en introductie

13u30 – 13u45 Mado Ruijs aan het woord (Waterschap de Dommel, o.a. biodiversiteit)

13u45 – 14u00 Margriet Schipper aan het woord (Provincie Noord-Brabant, coördinator Natuur & Samenleving)

14u00 – 14u30 Liesbeth van Bemmel: Iedere gemeente een eigen buurtvoedselbos: wat voor rol speelt de overheid bij de ontwikkeling van een buurtvoedselbos?

14u30 – 15u30 Wandeling naar voedselbos, uitleg in voedselbos (in kleinere groepen)

15u30 – 15u50 Terug op locatie, hapje en drankje

15u50 – 16u30 Vragen en paneldiscussie, onder andere:

  • Hoe heeft dit buurtvoedselbos de financiering en fondsenwerving geregeld?
  • Hoe heeft dit buurtvoedselbos de bestemming geregeld?
  • Hoe kan een overheid stimuleren en faciliteren?
  • Hoe gaat dit buurtvoedselbos om met vrijwilligers?
  • Hoe gaat dit buurtvoedselbos om met buurtbewoners?

Rond 16u30 Afsluiting

Vanaf 16u30 Naborrelen

Tijdens de bijeenkomsten gaan we niet in op het ontwerp van een voedselbos. De focus ligt vooral op het proces: hoe krijg je een buurtvoedselbos duurzaam van de grond?

Wil je ook weten hoe je een voedselbos ontwerpt en aanlegt? Volg dan de cursus ‘Voedselbossen’. En heb je speciaal vragen over de financiering van (buurt)voedselbossen? Dan is de masterclass ‘financiering voedselbossen’ iets voor jou. Het is mogelijk zowel de drie bijeenkomsten als de cursus voedselbossen te volgen. De inhoud is verschillend.

Praktische informatie & inschrijven 

De bijeenkomst van 6 oktober vindt plaats in Schijndel. Je kunt tot je tot 1 oktober aanmelden. Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvang je een mail met meer informatie over het programma, de locatie waar we ons verzamelen en andere bijzonderheden. 

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners en ambtenaren. Iedereen kan zich aanmelden, voorkennis is niet noodzakelijk. Na opgave ontvang je een bevestiging. Als je specifieke vragen hebt, laat die ons dan weten. 

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig, maar houd rekening met een wandeling buiten de gebaande paden. 

Inschrijven

De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Er is slechts plaats voor 50 deelnemers. Mocht je niet alsnog niet kunnen, dan vragen we je om je af te melden, zodat anderen een kans krijgen. 

MELD JE AAN!

Organisatie

Deze bijeenkomst is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie. De ontwikkeling van deze cursus is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Wil je meer weten?

Mocht je interesse hebben, of je hebt nog vragen, neem dan contact met ons op.

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!