Jongerenproject Stand Up!

Project | Thema: Duurzame energie

Stand Up! | Jongeren ‘swipen’ voor een duurzame energietransitie

Illustratie: Lisa de Roo

Jongeren hebben een duidelijke mening over klimaat en duurzaamheid. Met het project ‘Stand Up!’ laat de Brabantse Milieufederatie (BMF) jongeren meepraten over de energietransitie. Hun mening telt!

Bijna 80 procent van de Brabantse jongeren maakt zich zorgen over het klimaat. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Brabantse Milieufederatie in opdracht van de RES-regio’s Metropoolregio Eindhoven, Noordoost Brabant en Hart van Brabant.

Swipen voor het klimaat

Ruim 850 Brabantse jongeren hebben hun mening gegeven over klimaat en duurzaamheid in de provincie Brabant. Al swipend konden ze met de online tool Swipocratie aangeven wat ze vinden van verschillende klimaatdilemma’s en wat ze zelf aan hun gedrag willen veranderen. Het hoge aantal respondenten laat zien dat jongeren een duidelijke mening hebben over urgente thema’s, zoals de energietransitie.

“Als Brabantse Milieufederatie zijn we ontzettend blij dat we zoveel jongeren hebben bereikt,” zegt Hanne van de Ven (BMF). “Die energie krijgen we ook terug van de jongeren. Ze zijn heel enthousiast dat er naar hun mening wordt gevraagd en dat die mening ook echt serieus wordt genomen door de Brabantse regio’s die werken aan de Regionale Energiestrategie (RES).”

Uitkomsten per Brabantse regio

De uitkomsten zijn heel waardevol voor de drie RES-regio’s. Naast het swipen, werden er ook online sessies georganiseerd om dieper over de mening van jongeren te kunnen discussiëren. De resultaten van de online sessies zijn per regio verwoord in een manifest en door de jongeren zelf gepresenteerd aan de beleidsmakers en wethouders uit de verschillende RES-gebieden.

Metropoolregio Eindhoven

INFOGRAPHIC METROPOOLREGIO EINDHOVEN
MANIFEST METROPOOLREGIO EINDHOVEN

Noordoost Brabant

INFOGRAPHIC NOORDOOST BRABANT
MANIFEST NOORDOOST BRABANT

Hart van Brabant

INFOGRAPHIC HART VAN BRABANT
MANIFEST HART VAN BRABANT

 

Onze andere energieprojecten

Neem contact op

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!