Plant mee met Plan Boom

Bomen planten met Plan Boom

Met Plan Boom planten we 1 miljoen bomen in Brabant. Daarmee slaan we veel CO2 op en wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én het is goed voor de biodiversiteit. Doe mee!

Brabant wil 40 miljoen bomen planten om ontbossing tegen te gaan. Met ‘Plan Boom’ dragen de Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap en IVN Brabant hier graag aan bij.

De komende jaren planten we met het landelijke project Plan Boom 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Iedereen kan zelf bijdragen aan Plan Boom en kan in de eigen woonomgeving daarvan de vruchten plukken. Het is een project voor en door inwoners.

 • Plant mee als lokale vrijwilligersgroep
  Het planten van de bomen doen we via verschillende deelprojecten. Eén daarvan is een plantactie van nieuwe landschapselementen met lokale vrijwilligersgroepen. Voor deze actie bieden Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant aan de Brabantse natuurverenigingen gratis bosplantsoen aan voor concrete plantacties.

  PLANT MEE

 • Plant mee als inwoner in het buitengebied met eigen grond
  Woon je in het buitengebied van Brabant en heb je eigen grond, dan zijn er veel mogelijkheden om mee te doen aan Plan Boom. Je kan bijvoorbeeld een vogelbosje of een boomgaardje aanplanten. Het zijn zomaar wat mogelijkheden. Het is belangrijk om je te laten inspireren door streekeigen elementen. Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap helpt je graag op weg.

  PLANT MEE

 • Plant mee als gemeente
  Heb je als Brabantse gemeente de ambitie om bomen te planten? Plan Boom kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld door inwoners te betrekken, een plantactie te organiseren en afspraken te maken over het beheer. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

  PLANT MEE

 • Plant mee als bedrijf of organisatie
  Als bedrijf kun je ook meehelpen Nederland groener en gezonder te maken. Bijvoorbeeld met financiële of materiële ondersteuning van een plantactie van Plan Boom in de buurt. Of door ruimte te creëren voor bomen op het bedrijventerrein. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

  PLANT MEE

Over Plan Boom

Het project Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Kijk voor meer informatie op de landelijke site van Plan Boom.

Plantactie voor lokale vrijwilligersgroepen

De plantactie met lokale vrijwilligersgroepen is speciaal opgezet voor organisaties die zijn aangesloten bij IVN Brabant, Brabants Landschap en Brabantse Milieufederatie. In 2021 zijn er al meer dan 80 duizend bomen aangeplant in de provincie.

Meedoen betekent dat je als natuurvereniging of vrijwilligersgroep op zoek gaat naar een locatie in het buitengebied waar geplant kan worden. Dit kan op gemeentegrond zijn, bij particulieren in het buitengebied, maar ook bij agrariërs of andere grondeigenaren. Hierover maak je afspraken met de terreineigenaar en gemeente. Het plantmateriaal (bosplantsoen) ontvang je gratis en haal je op de afhaaldag op. Planten gebeurt door de groep vrijwilligers zelf.

Het is de bedoeling dat je nieuwe landschapselementen of nieuwe bosjes plant, dus geen vervanging na houtkap of doodgaan van bomen. Het plantgoed wordt geleverd door Brabantse kwekers, waarmee Brabants Landschap een goede samenwerking heeft.

Over Plan Boom

Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. Samen met LandschappenNL, De Gezonde Stad, Duurzaam Den Haag, Milieucentrum Rotterdam, Stichting wAarde, LSA bewoners, Trees for All en heel veel vrijwilligers. Gemeenten, bewonersgroepen en bedrijven haken aan. Juist die samenwerking maakt Plan Boom sterk.

Het project Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door Life Terra en met de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Foto’s: BMF, Erik van der Burgt

Onze andere projecten

BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!