Plant mee met Plan Boom

Bomen planten met Plan Boom

Met Plan Boom planten we 1 miljoen bomen in Brabant. Daarmee slaan we veel CO2 op en wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én het is goed voor de biodiversiteit. Doe mee!

Brabant wil 40 miljoen bomen planten om ontbossing tegen te gaan. Met ‘Plan Boom’ dragen de Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap en IVN Brabant hier graag aan bij.

De komende jaren planten we met het landelijke project Plan Boom 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Iedereen kan zelf bijdragen aan Plan Boom en kan in de eigen woonomgeving daarvan de vruchten plukken. Het is een project voor en door inwoners.

 • Plant mee als lokale vrijwilligersgroep
  Het planten van de bomen doen we via verschillende deelprojecten. Eén daarvan is een plantactie van nieuwe landschapselementen met lokale vrijwilligersgroepen. Voor deze actie bieden Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant aan de Brabantse natuurverenigingen gratis bosplantsoen aan voor concrete plantacties.

  PLANT MEE

 • Uitdeelactie met lokale vrijwilligersgroep
  Het planten van de bomen doen we via verschillende deelprojecten. Eén daarvan is een uitdeelactie. Voor deze actie bieden Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant aan de Brabantse natuurverenigingen gratis bosplantsoen aan voor lokale uitdeelacties.

  DOE MEE

 • Plant mee als inwoner in het buitengebied met eigen grond
  Woon je in het buitengebied van Brabant en heb je eigen grond, dan zijn er veel mogelijkheden om mee te doen aan Plan Boom. Je kan bijvoorbeeld een vogelbosje of een boomgaardje aanplanten. Het zijn zomaar wat mogelijkheden. Het is belangrijk om je te laten inspireren door streekeigen elementen. Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap helpt je graag op weg.

  PLANT MEE

 • Plant mee als gemeente
  Heb je als Brabantse gemeente de ambitie om bomen te planten? Plan Boom kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld door inwoners te betrekken, een plantactie te organiseren en afspraken te maken over het beheer. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

  PLANT MEE

 • Plant mee als bedrijf of organisatie
  Als bedrijf kun je ook meehelpen Nederland groener en gezonder te maken. Bijvoorbeeld met financiële of materiële ondersteuning van een plantactie van Plan Boom in de buurt. Of door ruimte te creëren voor bomen op het bedrijventerrein. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

  PLANT MEE

Over Plan Boom

Het project Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Kijk voor meer informatie op de landelijke site van Plan Boom.

Plantactie voor lokale vrijwilligersgroepen

De plantactie met lokale vrijwilligersgroepen is speciaal opgezet voor organisaties die zijn aangesloten bij IVN Brabant, Brabants Landschap en Brabantse Milieufederatie. In 2023 is er opnieuw bosplantsoen beschikbaar voor concrete plantacties van natuurverenigingen of vrijwilligersgroepen.

Vanaf 2020 hebben met elkaar zo’n 120.000 (!) bomen geplant. En het komende jaar willen we graag weer de handen uit de mouwen steken. Doe je dit jaar (opnieuw) mee?

Plantactie in het buitengebied

Meedoen betekent dat je als natuurvereniging of vrijwilligersgroep op zoek gaat naar een locatie in het buitengebied waar geplant kan worden. Hierover maak je afspraken met de terreineigenaar en gemeente. Het plantmateriaal (bosplantsoen) ontvang je gratis en haal je op de afhaaldag in november op. Planten gebeurt door de groep vrijwilligers zelf.

In 2023 is er bosplantsoen beschikbaar voor concrete plantacties van natuurverenigingen of vrijwilligersgroepen. Het is de bedoeling dat je nieuwe landschapselementen of nieuwe bosjes plant, dus geen vervanging na houtkap of doodgaan van bomen. Het plantgoed wordt geleverd door Brabantse kwekers, waarmee Brabants Landschap een goede samenwerking heeft.

Online spreekuur

Elke vrijwilligersgroep die vragen heeft over deze actie, vragen heeft over de eigen plantlocatie of vrijblijvend advies wil over het planten van bomen met Plan Boom kan deelnemen aan een speciaal inloopspreekuur.

Op maandag 4 september 2023 is er van 16.00 uur tot 17.00 uur een online spreekuur. Daarvoor kun je je hier opgeven. Het spreekuur vindt plaats via Microsoft Teams. Als je je hebt aangemeld, krijg je enkele dagen voor de bijeenkomst de Teams link opgestuurd. José de Jonge (IVN Brabant) en Mark Benders (Brabants Landschap) zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Meer informatie via de site van Brabants Landschap.

Aanmelden online spreekuur

Aanmelden & voorwaarden

Volg onderstaande stappenplan om mee te doen:

 • Stap 1: Enthousiasmeer vrijwilligers in jouw groep voor deze actie;
 • Stap 2: Maak een concreet plan, bekijk hiervoor de voorwaarden;
 • Stap 3: Meld het project vóór 5 oktober 2023 aan bij Brabants Landschap, inclusief plattegrond, het liefst een Google Earth. Vermeld hier ook de oppervlaktes bij. Mail deze kaart naar mbenders@brabantslandschap.nl;

(Brabants Landschap, IVN Brabant en Brabantse Milieufederatie beoordelen de aanvragen.)

 • Stap 4: Na akkoord, haal de planten op tijdens een van de ophaaldagen op vrijdag 24 november 2023 in Made of vrijdag 1 december 2023 in Heeswijk-Dinther;
 • Stap 5: Bomen aanplanten met een gezellige groep vrijwilligers.

AANMELDEN

Uitdeelactie voor lokale vrijwilligersgroepen

Met Plan Boom gaan we niet alleen aan de slag in het buitengebied, we organiseren ook een uitdeelactie aan bewoners van Brabantse steden en dorpen.

Deze uitdeelactie is speciaal opgezet voor jullie als natuurorganisaties, waarbij jullie lokaal de boompjes kunnen uitdelen aan geïnteresseerde bewoners. Zo zorgen we samen voor meer groen in onze steden en buurten, daarnaast is het een geweldige kans om meer inwoners kennis te laten maken met jullie vrijwilligersorganisatie.

Online spreekuur

Elke vrijwilligersgroep die vragen heeft over deze actie, vragen heeft over de eigen plantlocatie of vrijblijvend advies wil over het planten van bomen met Plan Boom kan deelnemen aan een speciaal inloopspreekuur.

Op maandag 4 september is er van 16.00 uur tot 17.00 uur een online spreekuur via Microsoft Teams. José de Jonge (IVN Brabant) en Mark Benders (Brabants Landschap) zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Meer informatie via de site van IVN Brabant. De voorwaarden vind je hier.

Aanmelden online spreekuur

Aanmelden & voorwaarden

Volg onderstaande stappenplan om mee te doen:

(Brabants Landschap, IVN Brabant en Brabantse Milieufederatie beoordelen de aanvragen.)

 • Stap 4: Na akkoord, haal de planten op tijdens een van de ophaaldagen op vrijdag 24 november 2023 in Made of vrijdag 1 december 2023 in Heeswijk-Dinther;
 • Stap 5: Bomen uitdelen met een gezellige groep vrijwilligers.

AANMELDEN

Over Plan Boom

Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. Samen met LandschappenNL, De Gezonde Stad, Duurzaam Den Haag, Milieucentrum Rotterdam, Stichting wAarde, LSA bewoners, Trees for All en heel veel vrijwilligers. Gemeenten, bewonersgroepen en bedrijven haken aan. Juist die samenwerking maakt Plan Boom sterk.

Het project Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door Life Terra en met de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Foto’s: BMF, Erik van der Burgt

Onze andere projecten

BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!