Voedselbossen

Voedselbossen

Voedsel oogsten in het bos. Voedselbossen krijgen meer en meer aandacht. De Brabantse Milieufederatie heeft het concept omarmd als manier om natuur en voedselproductie te combineren.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Bekijk het laatste nieuws of lees verder onder de slider.

Wat is een voedselbos?


Stel je eens voor dat je in een prachtig bos loopt: om je heen is alles groen, planten groeien op elk beschikbaar plekje. Je hoort vogels en een stromende beek. Zo’n bos zou eetbaar kunnen zijn als we het zelf zouden aanplanten, met de natuur als voorbeeld.

Er ontstaat de laatste jaren meer en meer aandacht voor voedselbossen. En terecht. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem. De bossen binden CO2 in het hout en de bodem, daarnaast houden ze water vast. Kortom: een mooi voorbeeld van natuurinclusieve landbouw.

INITIATIEVEN IN BRABANT

Zelf aan de slag

Het voedselbos is natuurlijk geen nieuw fenomeen, maar bij het verwerven van grond, het ontwerp en de aanleg van het bos zal je wellicht voor uitdagingen gesteld worden. De BMF helpt je hier graag mee met haar expertise en relevante netwerk. We kunnen helpen bij het zoeken naar geschikte grond, subsidies en kennis. Herken je jezelf in een van de volgende profielen? Dan kan je deel uitmaken van het Platform Voedselbossen Brabant.

  • Je wilt een voedselbos aanleggen in Brabant, maar je hebt geen grond en/of kennis
  • Je bent een Brabantse boer, je hebt grond, maar weinig kennis over voedselbossen
  • Je bent gewoon ontzettend enthousiast over voedselbossen en wilt hoe dan ook meedoen

Voedselbossen aanleggen doe je niet alleen. Daarom heeft de BMF het Platform Voedselbossen Brabant in het leven geroepen. Het is een netwerk van mensen dat geïnteresseerd is in het aanleggen en onderhouden van voedselbossen in Brabant. Ga nu aan de slag met een voedselbos!

Lees verder onder de slider.

Portretten van onze voedselboeren

Dit is waarom je lid wilt worden

Wij organiseren excursies, workshops en bijeenkomsten voor leden van het Platform Voedselbossen Brabant. Dan gaan we naar bestaande voedselbossen om van elkaar te leren, er zijn ook netwerkbijeenkomsten om met elkaar kennis en ervaringen te delen. Als Platform willen we graag:

  • Kennis delen: Over het aanleggen en onderhouden van eetbare bossen als vorm van duurzame landbouw.
  • Inspiratie opdoen: Hoe doen anderen het en wat zijn goede verdienmodellen?
  • Informatie delen: Over beschikbare subsidies en geschikte grond.

Uiteindelijke willen we natuurlijk zoveel mogelijk voedselbossen aanleggen. Overtuigd? Word nu lid van het Platform Voedselbossen Brabant!

Meer weten

 

Meer weten over voedselbossen? Neem dan contact op met Jesper Bekkers. Hij helpt je graag met al je vragen.

Onze andere projecten

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!