Voedsel

Duurzaam voedsel

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat kan ook duurzaam. Als Brabantse Milieufederatie willen we Brabanders helpen om bewuste keuzes te maken voor voedsel dat in de productie minder impact heeft op onze leefomgeving. Duurzaam voedsel heeft dan ook veel raakvlakken met onze andere thema’s.

Bekijk onze voedselprojecten of lees verder onder de slider.

Duurzame voedselvoorziening draagt bij aan allerlei zaken waar wij in Brabant naar streven. Wij vinden dat een duurzame voedselvoorziening betekent dat:

  • voedselverspilling tot een minimum beperkt wordt
  • zo weinig mogelijk transport van voedsel plaats vindt
  • reststromen en afvalstromen van voedsel hergebruikt worden
  • bij de productie van voedsel nutriëntenkringlopen zo regionaal mogelijk gesloten worden

Voedsel zit in al onze vezels. Het raakt aan zoveel onderdelen van ons leven.  Duurzaam voedsel en bewust consumeren zorgt voor een betere volksgezondheid. Het eten van regionaal geproduceerd voedsel heeft een lagere CO2-uitstoot en door te werken met kringlopen in plaats van ketens wordt de circulaire economie gestimuleerd. Maar het gaat nog veel verder. Betere sociale samenhang ontstaat door gezamenlijke voedselinitiatieven en tegelijkertijd wordt de werkgelegenheid gestimuleerd bij regionale productie. Beter bewustzijn bij consumenten zorgt voor eerlijke prijzen voor voedselproducenten en door meer diversiteit in de voedselproductie ontstaat er een aantrekkelijke omgeving, met een mooier landschap en meer biodiversiteit.

De Brabantse Milieufederatie werkt daarom samen met andere organisaties aan het stimuleren van stadslandbouw en dorpslandbouw. Daarnaast brengen we met GoodFoodClub lokale en duurzame aanbieders in kaart.

Neem contact op

JE HOEFT NIETS TE MISSEN Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!