Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Indiase seitan-curry

Indiase seitan-curry

Seitancurry

Basisrecept seitan, 4 personen – Door Jos Sibum

Seitan (Tarwe Gluten) is een geweldige bron voor eiwitten en biedt vele mogelijkheid om heerlijke maaltijden te bereiden.

Ingrediënten voor de bouillon:

  • Water – 1 a 2 liter water
  • Ui – 1 middelgrote, gehakt in grote stukken
  • Knoflook – 4 teentjes, grof gesneden
  • Gember – 2 1/2 cm, gehakte en geschild
  • Wortelen – 4 middelgrote, gehakt in grote stukken
  • Selderij – 4 stengels, gehakt in grote stukken
  • Koriander – handvol, gehakte
  • Tandoori Masala – 2 theelepels
  • Garam masala – 1 theelepel
  • Sojasaus – 2 eetlepels zoet of zout naar smaak
  • Tamarinde Pulp – 1 eetlepel of azijn balsamico voorkeur zwart
  • Zout en peper, naar smaak.

Ingrediënten voor de seitan:

  • Tarwegluten 200 gram (wordt 900 gram seitan!) of broodverbeteraar (o.a. te koop bij molenaars)
  • Bloem 1 eetlepel
  • Knoflook Poeder – 1/2 theelepel of 1 grote teen geperst
  • Paprikapoeder – 1/2 theelepel
  • Garam Masala – 1/2 theelepel
  • Tandoori Masala – 1/2 theelepel
  • zout – 1/4 theelepel
  • Sesamolie – 1 theelepel (elk type olie mogelijk)
  • Koud Water – 100-150 gram seitan

Start met het maken van de bouillon:
1. In een grote pan, voeg alle ingrediënten toe voor de bouillon.
2. Dek af en kook op hoog vuur tot de bouillon gaat koken.
3. laag draaien verder koken op matig vuur. 30 minuten.

We gaan nu verder met het maken van de seitan

1. Meng in een kom, voeg alle ingrediënten voor de seitan toe BEHALVE Olie en Water. Meng goed. Let op! als het water erbij zit kun je namelijk niets meer toevoegen van ingrediënten.
2. Voeg de olie toe en meng door de bloem.
3. Voeg al het water in een keer toe en meng tot een sponsachtig deeg.
4. Zodra al het water is geabsorbeerd, blijven kneden gedurende 1 minuut.
5. Vorm het deeg in een vierkante of rechthoekige vorm en laat het 5 minuten rusten.
6. Breng de bouillon opnieuw aan de kook hoog vuur.
7. Snijd seitan in de gewenste vorm (kleine stukken voor curry’s of lange repen en of filets voor het grillen, etc.).
8. Trek de gesneden seitan los van elkaar en doe ze in de kokende bouillon.
9. Zodra alle stukken in de pan zitten, roer voorzichtig nog een keertje door, leg de deksel op de pan gedurende 30 minuten. Niet stiekem kijken of de deksel eraf halen.
10. Verwijder de seitan-stukjes en houd apart te gebruiken indien nodig.
11. Zeef de bouillon.
12. Seitan kan in de koelkast worden bewaard gedurende 1 week of voor later gebruik invriezen ongeveer 1 a 2 maanden.

Eet smakelijk!

Verder schrijft Jos:

“Tarwegluten is officieel een restproduct van de industrie die soepen en sauzen maakt. Vaak vind ik de seitan die men kant en klaar kan kopen ronduit onsmakelijk gummi en erg duur. Door deze onvrede ben ik gaan uitzoeken of dat het mogelijk was om aan tarwegluten te komen.

Het was is niet zo eenvoudig op het te vinden, het was een behoorlijke zoektocht. Bio-winkels verkopen het niet, die verkopen alleen het kant en klare product. Wat ik erg vreemd vind.

Na een lange zoektocht kwam ik uiteindelijk bij groothandels en Molenaars terecht die het als broodverbeteraar per ons verkopen.

Je kunt seitan leuk maken als je wilt. Het blijft experimenteren en het is zoveel meer veelzijdiger en veel gezonder dan vlees. Door geen vlees te eten is er minder dierenleed en besparen we veel energie, water en grond en is er minder vervuiling aan de lucht water en grond.”

 

Heb jij ook een lekker vegetarisch recept? Mail naar  communicatie@brabantsemilieufederatie.nl en laat het ons weten.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF