Studenten HAS Hogeschool studeren af op agroecologie en voedselbossen

De Brabantse Milieufederatie is opdrachtgever voor een afstudeeronderzoek van de HAS Hogeschool naar het verschil in biodiversiteit in verschillende voedselbossen en een aangrenzende agrarische percelen. Studenten Don Bakker, Melissa van Rijnen en Damian Teuns onderzochten plantenbiodiversiteit in combinatie met bodemonderzoek. Ze deden dit bij de voedselbossen in Etten-Leur, Hooge Zwaluwe, Tilburg West en Liessel.
“Uit de resultaten blijkt dat een voedselbos meer plantenbiodiversiteit bevat dan een agrarisch perceel. Van nature zijn er meerdere plantensoorten [spontaan] in het voedselbos gaan groeien dan op het agrarisch perceel. Dit waarschijnlijk omder er minder menselijke activiteit plaatsvindt dan op een agrarisch perceel. Ook is te zien dat de bodem zich in een voedselbos langzaam aan het herstellen is en zich vormt zoals het van nature zou moeten ontstaan.”
Het complete onderzoeksrapport is op te vragen via voedselbossen@BrabantseMilieufederatie.nl.

Het onderzoek van een tweede groep studenten (Sandra van der Maas, Katharina Grimm en Koert van Bemmel) is getiteld “The Potential of Permaculture in the Agrifood Transition”. De studenten analyseerden de waarden en kansen van een agroecologisch productiesysteem. Ze stellen dat het huidige landbouwsysteem niet duurzaam is en dat de landbouw en de consument veel kan hebben aan de uitgangspunten van permacultuur. Voor meer informatie kun je mailen naar voedselbossen@brabantsemilieufederatie.nl