Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Energiebesparing

Energiebesparing

De CO2-uitstoot kan in de eerste plaats verminderen door minder energie te gebruiken, door energiebesparing dus. Onnodig gebruik van energie of energieverspilling kan bijvoorbeeld tegengegaan worden door duurzame nieuwbouw en betere isolatie van bestaande huizen en bedrijven. Maar ook gedragsverandering is een belangrijk aandachtspunt bij energiebesparing, denk aan het uitschakelen van elektrische apparaten als ze niet gebruikt worden. De Brabantse Milieufederatie voert diverse projecten uit op het gebied van energiebesparing en energiebewustwording, zoals ‘KlimaTeams’, ‘Energiestrijd’, ‘Bespaar Lokaal’, ‘Stook je Rijk’ en ‘Nacht van de Nacht’.

  • KlimaTeams

Een ‘KlimaTeam’ is een groep buurtbewoners die gezamenlijk aan de slag gaat om energie te besparen. Ze doen dit met de hulp van een KlimaCoach, een buurtbewoner die door de Brabantse Milieufederatie is opgeleid om advies te geven. De KlimaTeams komen drie avonden bij elkaar om met elkaar te praten over energie besparen.

  • Energiestrijd

In het project ‘Energiestrijd’ strijden zorghuizen drie wintermaanden lang wie het meeste energie bespaart zonder grote investeringen te doen. Hierdoor bespaart een zorghuis energie en geld, dat weer ten goede kan komen aan de zorg. De Brabantse Milieufederatie is bij de Energiestrijd betrokken als strijdleider. Wij motiveren de energiecoaches in de Brabantse zorghuizen en staan hen bij met kennis en tips.

  • Bespaar Lokaal

Bespaar Lokaal heeft als doel de bestaande gebouwen in Nederland energiezuiniger te maken. Daarvoor heeft Bespaar Lokaal instrumenten ontwikkeld voor de woningeigenaar. Deze krijgt daarmee eenvoudig inzicht in de relevante maatregelen voor de eigen woning. De woningeigenaar kan naast het krijgen van informatie ook gelijk contact leggen met aanbieders die deze maatregelen kunnen uitvoeren en daarbij kwaliteit leveren. Bespaar Lokaal werkt samen met de Natuur en Milieufederaties.

  • Stook je Rijk

Voor het project ‘Stook je Rijk’ organiseert de Brabantse Milieufederatie in verschillende steden in Brabant ‘Rondetafels’. Raadsleden, woningcorporaties en huurdersorganisaties bespreken hoe energiebesparing in de huursector zo snel mogelijk tot stand kan komen.

  • Nacht van de Nacht

De ‘Nacht van de Nacht’, die jaarlijks plaats vindt op de nacht dat de wintertijd ingaat, vraagt aandacht voor het belang van duisternis door middel van allerlei activiteiten. Minder lichtvervuiling betekent ook: energiebesparing. De Brabantse Milieufederatie coördineert de activiteiten die in Brabant georganiseerd worden en draagt bij aan de publiciteit hierover.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF