Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Biodiversiteit

Biodiversiteit

De Brabantse Milieufederatie zet zich in voor meer biodiversiteit in Brabant. Biodiversiteit is belangrijk voor het leven, voor het behoud van de natuur en voor het voortbestaan van de mens. Biodiversiteit betekent een grote variatie in planten- en dierensoorten, een grote variatie in ecosystemen en veel genetische variatie binnen soorten. De mens is afhankelijk van andere organismen. Een grote biodiversiteit zorgt uiteindelijk niet alleen voor schone lucht, schoon water en vruchtbare grond maar ook voor welzijn en kwaliteit van leven.

Bescherming van soorten alleen is daarbij niet voldoende, het gaat om bescherming van leefgebieden. Gezonde ecosystemen vormen een stevig vangnet voor individuele planten- en dierensoorten en daarmee voor de biodiversiteit.

Voor de Brabantse Milieufederatie is biodiversiteit een belangrijk speerpunt. Wij brengen dit in bij beleidsontwikkeling en werken samen met anderen aan biodiversiteitsprojecten, bijvoorbeeld ‘Plan Kraanvogel’ en ‘Das en Patrijs’.

  • Plan Kraanvogel

De Brabantse Milieufederatie werkt samen met de Stichting Ark aan een plan om de vestiging van de kraanvogel in het Kempenbroek te bespoedigen. Het Kempenbroek is een gebied in het zuidoosten van Brabant, tegen de grens met Limburg en België. Door het watersysteem in hoogveengebieden en broekbossen te herstellen wordt ook de leefomgeving van de kraanvogel hersteld, wat de kans op permanente hervestiging en succesvol broeden vergroot.

  • Das en Patrijs

Door uitbreiding moest Golfbaan de Dommel in Sint Michielsgestel compenseren voor de natuur die verloren was gegaan. De Brabantse Milieufederatie en de lokale natuurgroepen werken samen met de golfbaan, Brabants Landschap, Stichting Das en Boom en Streekfonds het GroeneWoud aan het versterken van de leefgebieden van de das en de patrijs. Landbouwgronden worden ingericht met houtwallen, hagen en solitaire bomen opdat deze dieren zich daar thuis voelen en daarmee ook andere planten en dieren die in het ecosysteem passen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF