Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Ruimtelijke kwaliteit

Ruimtelijke kwaliteit

De Brabantse Milieufederatie werkt aan de ruimtelijke kwaliteit van Brabant. Een mooi landschap met bijzondere kenmerken en een aantrekkelijke leefomgeving, dat is ons doel. Daarbij horen ook zaken als rust, duisternis en stilte. Ruimtelijke kwaliteit is belangrijk voor het welzijn van mens en dier.

In een aantrekkelijk landschap, waar de geschiedenis van een gebied is terug te lezen en waar ruimte is voor biodiversiteit, gaat iedereen graag wandelen of fietsen. Dat schept mogelijkheden: van natuurbehoud tot recreatie. Voor de economie is het ook gunstig: mensen wonen en werken graag in gebieden die mooi en aantrekkelijk zijn.

Ruimtelijke kwaliteit kan gestimuleerd worden door erven, bedrijven en woningen te omgeven met begroeiing die in het landschap past, door ruimte te maken voor natuur langs bijvoorbeeld sloten en fietspaden (in Ecologische Verbindingszones) en door landschapselementen en cultuurhistorische elementen in stand te houden, variƫrend van zandpaden en houtwallen tot bakhuisjes en boerenschuren.

De Brabantse Milieufederatie brengt de kwaliteit van het landschap en de leefomgeving in bij reacties op ruimtelijke plannen van waterschappen en provincie en bij gebiedsprocessen. Wij geven aan waar kansen liggen en ondersteunen waar mogelijk initiatieven op dit gebied. We brengen ruimtelijke kwaliteit onder de aandacht bij beleid en bestuur en voeren projecten uit die met ruimtelijke kwaliteit te maken hebben. Een voorbeeld is de coƶrdinatie in Brabant van de jaarlijkse Nacht van de Nacht. Hierin wordt aandacht gevraagd voor het belang van duisternis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF