Brabantse Milieufederatie Samen voor een mooi en duurzaam Brabant
Menu
Stadslandbouw

Stadslandbouw

Stadslandbouw is de productie van voedsel in of bij de stad. Dat kan in buurtmoestuinen, maar ook op stadsboerderijen. De overeenkomst is dat er een nauwe relatie is met de burger in de stad.

In buurtmoestuinen en bij andere vormen van particuliere kleinschalige voedselproductie (vertical gardening, zwammenteelt) telen burgers zelf hun voedsel, individueel of gezamenlijk. Deze initiatieven dragen ook bij aan vergroening: ‘de eetbare stad’. Het telen van voedsel heeft meestal ook een sociaal aspect. In voedselcollectieven kopen groepen consumenten gezamenlijk hun producten in bij regionale producenten.

Agrarische bedrijven die hun productie rechtstreeks aan burgers uit de stad verkopen, doen ook aan een vorm van stadslandbouw. Dat kunnen stadsboerderijen zijn, dat wil zeggen boerderijen die in of aan de rand van de stad liggen, maar ook agrarische bedrijven die wat verder van de stad liggen maar die zich op de consumenten in de nabije steden richten. Soms via de al genoemde voedselcollectieven, soms leveren deze bedrijven groentetassen of vleespakketten, sommige bedrijven verkopen aan huis en sommige bedrijven verkopen collectief hun producten via internet waar je ze als individuele consument kunt bestellen. Bij sommige bedrijven kun je zelf je groenten en fruit plukken (pluktuin, voedselbos). Er zijn ook bedrijven die speciaal aan restaurants leveren of die hun producten verkopen via een plaatselijke winkel van streekproducten.

Kortom: stadslandbouw heeft veel gezichten. Omdat stadslandbouw zo belangrijk is in duurzame voedselvoorziening heeft de Brabantse Milieufederatie de afgelopen jaren verschillende initiatieven gesteund en gefaciliteerd, zoals buurtmoestuinen en voedselnetwerken. Ook heeft zij in samenwerking met Wageningen Universiteit en Researchcentrum verschillende onderzoeken naar stadslandbouw uitgevoerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door:
Provincie Noord Brabant
Nationale Postcode Loterij
CBF