Boslekker maakt heerlijke houdbare producten van voedselbosoogst

Boslekker maakt heerlijke houdbare producten van voedselbosoogst

Er komt steeds meer oogst uit voedselbossen en agroforestry. Voedselbosoogstverwerker Boslekker maakt daar heerlijke houdbare producten van. We spraken met oprichter Marieke Vanthoor over de huidige uitdagingen waar Boslekker en de voedselbosboeren voor staan: oogsten en houdbaar maken.

Boslekker is een bedrijf dat vruchten uit voedselbossen en agroforestry verwerkt tot lang houdbare producten. Want Marieke Vanthoor gelooft in een duurzame voedselketen waar voedsel de natuur versterkt. Tijdens het eerste oogstseizoen van Boslekker in 2023 stond ze nog samen met een boer te plukken, om het daarna in de eigen keuken te verwerken tot jam en sap. Maar de hoeveelheid oogst die inmiddels aangeboden wordt is vele malen groter en Boslekker wordt overspoeld met vragen “of ze kan komen oogsten”.

Oogsten is tijdrovend

Marieke: “Vorig jaar was er al meer oogst en besteedden we de productie van jam en chutney uit. Dit jaar is er nog meer opbrengst en wordt duidelijk dat juist het oogsten, het plukken zelf, de bottle neck is.” Want dat oogsten, dat is tijdrovend. “Ik ben zelf daadwerkelijk gaan oogsten om te kijken hoe dat werkt. Ik wilde 800 kilo aalbessen hebben en ben aan de slag gegaan. Nou dat kost zoveel tijd dat het grote uitdaging wordt om producten daarvan voor een betaalbare prijs op de reguliere markt te brengen.”

Vitaliteit

Maar ook die uitdaging gaat Marieke niet uit de weg: “Ik ben nu aan het onderzoeken of we daarvoor een samenwerking kunnen aangaan met bedrijven die werkzaam zijn op het vlak van vitaliteit. Waardoor bijvoorbeeld jongeren, schoolverlaters, jonge mensen die buiten de boot vallen in een voedselbos aan de slag gaan. Ze kunnen onder begeleiding gaan oogsten. Zo kunnen ze zonder veel werkdruk lekker buiten aan de slag en zich nuttig maken en voelen.”

Drogers op locatie

Daarnaast werkt Boslekker met vier boeren in een project samen aan het houdbaar maken van kruiden en vruchten. “Zeker bij de oogst van kleinere hoeveelheden is logistiek een issue. Je wilt oogst vers verwerken maar kunt niet voor elke kilo op en neer rijden. Daarom komt nu bij vier boeren een droger op locatie te staan. De boer oogst dagelijks en doet de oogst met krat en al in een droger. Na het drogen gaat het gedroogde product in een zak en eens per maand haal ik het op. De boeren starten nu met kruiden. Dat zijn gewassen die al in de eerste jaren na aanplant opbrengst geven. Dit kan uitgebreid worden met bessen en andere vruchten als die oogstrijp zijn.”

Appelbes, olijfwilgbes en kweepeer

Boslekker legt zich dit jaar specifiek toe op de verwerking van appelbes, olijfwilgbes en kweepeer. Dus mocht je die vruchten uit jouw voedselbos geoogst en wel kunnen aanleveren, dan hoort Marieke dat graag. Ook andere producten zijn welkom maar de focus voor verwerking door Boslekker ligt op die drie vruchten. “Boslekker maakt er chutney, jam en sap van die verkocht worden via Lokalist en allerlei verkooppunten in oostelijk Brabant. En een afnemer maakt kombucha van de olijfwilgbes.” De producten vallen in de smaak: de chutneys en jams van het vorige oogstseizoen (meer dan 2.200 potjes) zijn inmiddels zo goed als uitverkocht.
Voor een samenwerking met de Voedselboswinkel is Boslekker ook op zoek naar rozenbottel en gele kornoelje.

Persoonlijke favoriet

En wat is Mariekes eigen favoriet onder de producten van Boslekker? Daar is ze erg stellig over: “De chutney, met appelbes, nashipeer en rozemarijn. Die is echt verrassend lekker!” En mocht je nog goede ideeën hebben voor recepten met bijvoorbeeld kweeperen: “Laat maar weten, dat is altijd interessant!”

Voedselboshub

Boslekker is gevestigd in het Brabantse dorp Zeeland, bij Agroforestrysupplies van Sjef en Wilma van Dongen. “Daar ontstaat meer en meer een echte hub waar allerlei activiteiten rondom voedselbossen en agroforestry samenkomen. Er vindt samenwerking en uitwisseling plaats en Sjef is goed op de hoogte van wat er waar geplant is en geoogst kan gaan worden.”

Onderdeel van de voedselketen

Uit alles blijkt de gedrevenheid en idealisme van Marieke. Ze werkt met Boslekker aan praktische oplossingen voor de oogsten uit voedselbossen en agroforestry. “Het doel is om ze echt onderdeel te laten zijn van onze voedselketen. De boeren waar we mee samenwerken, laten zien dat dat echt en goed mogelijk is. Zij zijn de goede voorbeelden waarmee we andere boeren kunnen inspireren!”

Meer weten? Kijk op Boslekker!

Tags: