Circulaire transitie

Circulaire transitie

Hoe mooi zou het zijn als we alle gebruikte spullen opnieuw kunnen gebruiken, waarbij elk afgedankt product de grondstof is voor nieuwe producten. Samen kunnen we deze stap naar een circulaire economie zetten.

Als BMF zijn we partner van Brabant Onderneemt Circulair. Met veel andere organisaties ondersteunen we ondernemers en bedrijven die circulair willen werken. Daarnaast zetten we met het Servicepunt Circulair ondernemers, burgerinitiatieven en producten in de schijnwerpers die verantwoord en duurzaam zijn. Jij kan ook helpen door vaker te kiezen voor circulaire producten.

Met de Week van de Circulaire Economie dagen we Brabanders uit om ook thuis aan de slag te gaan en zo een bijdrage te leveren. Daarnaast organiseren we gedurende het hele jaar activiteiten om Brabanders circulair bewust te maken, van jong tot oud. Zo geven consumenten die vaker kiezen voor circulaire producten betekenis aan de circulaire economie.

Nieuwe initiatieven stimuleren

Naast het geven van een steuntje in de rug aan bestaande initiatieven, helpen we als BMF ook nieuwe projecten van de grond te krijgen. Zo inspireren we gemeenten, in de gemeente Nuenen doen we bijvoorbeeld onderzoek naar een Circulair ambachtscentrum. We duiken ook samen met jongeren in de wereld van fast fashion, om te kijken hoe we duurzamere kledingkeuzes kunnen maken. En we voeren een project uit naar olifantsgras als natuurinclusief bouwmateriaal en verdienmodel.

Servicepunt Circulair

Via het Servicepunt helpen wij mensen aan de juiste contacten, informatie of inspiratie. Het is bedoeld voor inwoners die graag aan de slag willen met deze vorm van kringloopeconomie. Hier vind je basisinformatie, een ‘Gouden Gids’ van circulaire producten en een overzicht met maatregelen die je zelf kan nemen om meer circulair te zijn. Of je nu alleen aan de slag wilt of als lokale groep of organisatie.

Ons doel voor 2025

  • Meer consumenten zijn zich bewust van circulaire producten en diensten en de effecten van een lineaire afvalketen en dragen hierdoor bij aan een circulaire samenleving.
  • Door nieuwe circulaire verdienmodellen worden transities in natuur en landbouw gestimuleerd.

Neem contact op

Profiel Joep van Overbeek

Joep van Overbeek

Transitieadviseur Landbouw & Circulaire Economie

BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!