Bijzondere insectenlezing (Gennep)

Bijzondere insectenlezing (Gennep)

21 november 2019
19:30 - 22:00

Een mens leeft naar verhouding best lang, de vaak langzame veranderingen in Nederland worden dan uiteindelijk toch opgemerkt. Degene met al wat meer kilometers op de teller weten het wellicht te vertellen; vroeger waren er veel meer insecten. Is dat nu erg? Een interessant verhaal over insecten, de vogels die van deze insecten leven en hun dagelijkse strijd om een maaltijd voor hen en hun kroost op tafel te krijgen.

Nick Hofland (Radboud Universiteit) komt vertellen over het meerjarige onderzoek – waar hij de grote drijfveer van is – naar de invloed van neonicotinoiden (wellicht bekend van een mogelijke oorzaak voor de bijensterfte) op insecten en de vogels die weer van deze insecten leven.
Met medewerking van enkele vogelwerkgroepen is er de laatste jaren in meerdere onderzoeksgebieden de insectenpopulatie en de broedsels van enkele vogelsoorten gevolgd. Welke en hoeveel insecten komen er voor, hoeveel eieren leggen de vogels, hoeveel komen er uit, in welke conditie zijn ze, hoeveel vliegen er uit, zit er verschil in overleving?

Deze onderzoeksgebieden zijn landelijk verdeeld zodat er onderling vergeleken kan worden. Ook het spraakmakende onderzoek over de insectensterfte in Duitse natuurgebieden komt aan bod.

Locatie: IVN Maas & Niers gebouw, t Leger, Gennep.
Begin: 20:00 uur, zaal open om 19:30u.

Terug naar agenda

Bijzondere insectenlezing (Gennep)

Kampweg 10, Gennep, Netherlands