Bodemdierendagen (landelijk)

Bodemdierendagen (landelijk)

25 september 2020 - 7 oktober 2020
08:30 - 18:00

Voor een safari hoef je niet naar Afrika! Duik gewoon je tuin in en ontdek hoeveel er leeft in de grond. Van loopkever tot miljoenpoot, en van mier tot regenworm.

Ook in 2020 gaan we weer op zoek: de zesde editie van de Bodemdierendagen loopt van 25 september tot en met 7 oktober. Maar buiten de Bodemdierendagen zijn waarnemingen natuurlijk ook welkom!

Gewoon of als expert
‘Meegraven’ als citizen scientist kan in je tuin en op je balkon, het groene dak, schoolplein enzovoorts. Als gewone deelnemer of als expert. Nieuw is dat de moestuin als extra tuintype mee doet.

Gaat het goed of slecht?
Bodemdieren zorgen heel goed voor onze tuinen! Afval zoals herfstbladeren wordt bijvoorbeeld opgeruimd en weer verwerkt tot voedsel voor de planten.
Maar de biodiversiteit in ons land gaat zienderogen achteruit. Meer aandacht voor en kennis over de onbekende ‘buren’ onder onze voeten is broodnodig. Klein is niet hetzelfde als onbelangrijk. Integendeel: we kunnen niet zonder!

Ook is het spannend wat voor effect die superwarme zomer op die onmisbare bodemdieren heeft gehad.

Aan de slag!
De speciale Bodemdieren-zoekkaart? Je waarneming online doorgeven? De resultaten van nu, en de voorgaande jaren? Tips en weetjes: wist je dat 300 miljoen jaar geleden er duizendpoten bestonden van 2,5 meter lang? Lesmateriaal? Dat alles en veel meer vind je hier op de site van de Bodemdierendagen. Dus goed voorbereiden gaat zeker lukken.

Iedereen kan meedoen! Je hoeft er maar een klein stukje de deur voor uit… veel plezier gewenst!

Terug naar agenda

Bodemdierendagen (landelijk)

Spoorlaan, Tilburg, Netherlands