Excursie Waterbeheer Raamdal-Tongelaar (Mill)

Excursie Waterbeheer Raamdal-Tongelaar (Mill)

16 februari 2020
14:00 - 16:30

  • Organisatie: IVN Grave, Waterschap Aa en Maas

Op zondag 16 februari organiseert IVN Grave, samen met Waterschap Aa en Maas een doorstapwandeling door het Raamdal.
Tijdens deze wandeling van ca 5 km (duur circa 2,5 uur) nemen IVN-natuurgidsen, samen met Jan Derks en Joost Rooijakkers, beiden werkzaam bij waterschap Aa en Maas in District Raam, de wandelaars mee in De verborgen Raamvallei. Daar geven ze op een aantal plaatsen uitleg over de concrete plannen om het watersysteem toekomstbestendig te maken.

Waterschap Aa en Maas gaat van de Lage Raam een meer natuurlijke beek maken. Tegelijkertijd liggen er langs de beek veel landbouwgronden waarvoor een robuust watersysteem gunstig is. Dit houdt in dat er goed ingespeeld moet kunnen worden op peilschommelingen als gevolg van klimaatverandering. Daarom wordt de beek anders ingericht. Hij wordt iets smaller en er komt aan beide zijden een brede natuurstrook langs.
Deze natuurstrook wordt ingericht als een moeraszone, waar amfibieën en insecten hun leefgebied kunnen vinden. Tegelijkertijd dient deze natuurstrook als overstromingsvlakte om het water bij piekbuien goed af te kunnen voeren. Ook wordt de Lage Raam meer beleefbaar gemaakt zodat iedereen kan genieten van het water en de natuur. Tijdens de wandeling wordt het gebiedsplan Raamvallei op een aantal plaatsen toegelicht.

Startplaats: Landgoed Tongelaar, parkeerplaats splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Verzamelen 13.45 uur, vertrek 14.00 uur. Tip: trek wandelschoenen aan.

Terug naar agenda

Excursie Waterbeheer Raamdal-Tongelaar (Mill)

Hoogedijk, 5451 Mill, Netherlands