Landschapswandeling Drie bruggen (Leende)

Landschapswandeling Drie bruggen (Leende)

29 oktober 2019
13:30 - 16:30

De drie uur durende landschapswandeling van IVN Geldrop vindt plaats in een beeklandschap met hoge landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden. Onderweg vertellen de natuurgidsen enkele keren interessante wetenswaardigheden. Halverwege wordt in de natuur gepauzeerd. Sommige delen kunnen nat zijn.

Bij Driebruggen in Valkenswaard wordt het water van de Tongelreep verdeeld naar het historische visvijvercomplex Valkenhorst. Bijzondere (moeras)dieren en planten profiteren van de aanvoer van dit beekwater. De wilde zwijnen in het gebied hebben sinds kort gezelschap van de bever.

De kwetsbare natuur in het dal van de Tongelreep is zó bijzonder (Natura 2000) dat Waterschap De Dommel werkt aan bescherming en herstel van de biodiversiteit. Ook klimaatverandering vraagt om herinrichting van het beekdal. Vanaf 2021 krijgt een deel van de beek een natuurlijker loop en ruimte om te meanderen. Tot de maatregelen, gericht op het opvangen van extreme droogte en neerslag, behoren daar voorts o.a. bodemverbetering, vergroening van bebouwd gebied en groenaanplant met een dikker bladerdek om water langer vast te houden. De vervuiling van de Tongelreep, met onder meer zink en cadmium, is eerder grotendeels verholpen.

De landschapswandeling start om 13.30 uur vanaf Bruggerhuizen 12 in Leende. Carpoolers vertrekken om 13 uur vanaf de parkeerplaats bij Kasteel Geldrop aan de Helze. Deelname aan de wandeling is gratis maar eventuele carpoolers delen benzinekosten.

Terug naar agenda

Landschapswandeling Drie bruggen (Leende)

Bruggerhuizen 12, Leende, Netherlands