Lezing Biodiversiteit (Grave) – wordt verplaatst naar andere datum

Lezing Biodiversiteit (Grave) - wordt verplaatst naar andere datum

19 maart 2020
20:00 - 22:00

  • Organisatie: IVN Grave
  • Kosten: 5 euro (incl consumptie)

Thema avond Biodiversiteit wordt verplaatst in afwachting van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Op donderdag 19 maart organiseert natuurvereniging IVN Grave een lezing over het belang van biodiversiteit. Wat is dat eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk? Is het zo erg als er minder soorten planten, dieren, insecten en bodemleven zijn? En hoe staat de natuur er nu voor? Frank Berendse, emeritus hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie, zal tijdens zijn lezing ingaan op het verleden en de toekomst van de natuur en het landschap in Nederland.

Natuurvereniging IVN Grave heeft voor 2020 biodiversiteit gekozen als jaarthema. Biodiversiteit is een term die we gebruiken om de rijkdom van de natuur aan te duiden. Het gaat om de grote verscheidenheid aan dieren, planten, habitats en genen. Biodiversiteit zorgt door de interactie met de omgeving voor ecosystemen waarin organismen kunnen leven. Ook de mens is afhankelijk van voldoende biodiversiteit.

Natuur en voedselproductie
In zijn lezing zal Prof. dr. Berendse laten zien hoe sterk verbonden natuur en landschap zijn met de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Eerst neemt hij ons mee – in vogelvlucht – langs de geschiedenis van het Nederlandse landschap. Hij laat zien hoe veranderingen in de natuur bepaald worden door bevolkingsomvang en economie. Hij vertelt vooral over het boerenlandschap en wat we kunnen doen om hier het tij te keren en de weg terug te vinden naar een platteland dat rijk is aan vlinders, vogels en bloemen en waar toch voldoende voedsel wordt geproduceerd.

Frank Berendse adviseerde onder meer het Nederlandse kabinet over een nieuw natuurbeleid en de Europese Commissie over de toelating van bestrijdingsmiddelen. Hij schreef de boeken Natuur in Nederland en Wilde apen over de toekomst van de natuurbescherming in Nederland.

Voor meer informatie over deze lezing kunt u contact opnemen met Theo Rammelt, tel. 0486-476 538, e-mail: theo.rammelt@gmail.com. Aanmelden voor de lezing kan bij ivngrave.natuureducatie@gmail.com, graag vóór 12 maart.

Terug naar agenda

Lezing Biodiversiteit (Grave) – wordt verplaatst naar andere datum

Koninginnedijk, 5361 CW Grave, Netherlands