Lezing Invloed droogte op waterleven (Geldrop)

Lezing Invloed droogte op waterleven (Geldrop)

8 januari 2020
20:00 - 22:00

De droogte van de laatste twee jaar heeft grote gevolgen voor planten en dieren. Natuurgids en voormalig waterschapsbestuurder Plonie van Campen geeft hierover woensdag 8 januari een lezing bij IVN Geldrop.

We hebben in Brabant veel watertypen, zoals beken, kanalen, vennen, poelen en sloten. Geen twee watermilieus zijn gelijk. Plonie van Campen bespreekt de belangrijkste factoren die ons watersysteem beïnvloeden. Zij gaat verder in op vragen als: hoe groot was het neerslagtekort in 2018 en 2019 werkelijk ? En hoe wordt het beschikbare water verdeeld, als er een tekort aan water ontstaat? Wat kunnen de waterbeheerders doen en wat kunnen we zelf doen om water langer vast te houden?

Klimaatomstandigheden hebben grote invloed op het waterleven. Zo heeft de droogte van afgelopen jaren niet alleen een slechte invloed op de waterhoeveelheid, maar ook op de waterkwaliteit van al onze open wateren. Hoe overleven kikkers, libellen en bijvoorbeeld watervlooien in een periode met veel te weinig neerslag? Veel planten en dieren kunnen zich tijdelijk aanpassen aan de droogte en hitte. Hoe doen ze dat en hoe lang houden ze dit vol?

Plonie van Campen heeft de lerarenopleiding biologie gevolgd en was bestuurslid van Waterschap De Dommel. Sinds vele jaren is zij natuurgids bij IVN Geldrop en onder meer coördinator van de paddenwerkgroep.

Belangstellenden zijn woensdag 8 januari welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Terug naar agenda

Lezing Invloed droogte op waterleven (Geldrop)

Mierloseweg 1, Geldrop, Netherlands