Lezing Zoönose: Overdracht van infectieziekte door dier op mens (Geldrop) – AFGELAST

Lezing Zoönose: Overdracht van infectieziekte door dier op mens (Geldrop) - AFGELAST

1 april 2020
20:00 - 22:00

  • Organisatie: IVN Geldrop
  • Kosten: vrijwillige bijdrage

De lezing is afgelast.

Over ongemakken in de natuur gaat een thema-avond bij IVN Geldrop op woensdag 1 april. Ron Vodegel en Han Monteiro spreken vanuit hun specialismen over zoönose, de overdracht van infectieziekten door dier op mens.

Van alle bekende infectieziekten worden er niet minder dan zestig procent overgebracht door dieren op mensen. Dit verschijnsel heet zoönose. We kennen allemaal voorbeelden uit de praktijk. De ziekte van Lyme wordt overgebracht door een besmette teek. De Q-koorts maakte van 2007 tot 2011 veel slachtoffers, zeker in Noord-Brabant. Hij werd overgebracht door melkgeiten en melkschapen. Muggen kunnen ons besmetten met malaria. Het zijn slechts enkele bekende voorbeelden. Niet alleen de veehouderij of de vrije natuur maar ook huisdieren vormen een bron van infecties.

Deze lezing geeft een indruk van zoönosen, de verschillende overdrachtsvormen en soorten met de bijbehorende verschijnselen. Ron Vodegel schetst een algemeen beeld. Han Monteiro behandelt daarna de gevaren wanneer we van de natuur genieten. Met het wereldwijd voorkomen van meer dan 830 soorten zoönosen (in Nederland zo’n honderd) is het onmogelijk dit onderwerp uitputtend te behandelen.

Ron Vodegel heeft zich bezig gehouden met het bestuderen van het gedrag bij dieren en is daarnaast informaticus. Han Monteiro was biologiedocent aan het Christiaan Huygens en de Berkenschutse.

Terug naar agenda

Lezing Zoönose: Overdracht van infectieziekte door dier op mens (Geldrop) – AFGELAST

Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop, Netherlands