Nationale Bijentelling 2022 (landelijk)

Nationale Bijentelling 2022 (landelijk)

23 april 2022 - 24 april 2022
08:00 - 20:00

Draag bij aan de bescherming van de wilde bij en tel mee! De Nationale Bijentelling 2022 is in het weekend van 23 & 24 april. Doe je ook mee?

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Op de site van Nationale Bijentelling geven ze hulp: is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kun je alvast oefenen voor de Bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten.

Waarom tellen?
In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen. Daarom wordt iedereen gevraagd om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Maar hoe doe je nu mee met de telling? Heel eenvoudig:

  • Tel op 23 of 24 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig -of in ieder geval droog- moment.
  • Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet op het (online te downloaden) telformulier.
  • Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 23 april in op de betreffende pagina.

In 2021 deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. De Honingbij werd als meeste geteld. Zou het dit jaar ook weer zo zijn?

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Terug naar agenda

Nationale Bijentelling 2022 (landelijk)

Spoorlaan 434, Tilburg, Netherlands