Nationale Bijentelling

Nationale Bijentelling

17 april 2021 - 18 april 2021
08:00 - 20:00

  • Organisatie: Nederland Zoemt

Op 17 en 18 april organiseert Nederland Zoemt voor de vierde keer de Nationale Bijentelling. Doe jij ook weer een half uurtje mee?

De bijentelling is een terugkomend evenement waarbij elk jaar een telweekend wordt gekozen. In dit weekend worden door heel Nederland bijen geteld in eigen tuin, park of schoolplein.
Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. En dat is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. Daarom wordt er ieder jaar een jaarlijkse Nationale Bijentelling georganiseerd. Doe je ook mee?

Database van gegevens
De gegevens worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is bij het beschermen van bijen. Met de tuintelling komt men te weten welke soorten veel in tuinen voorkomen. Door de telling de komende jaren te herhalen weet men welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal.

Extra hulp
Je kunt de wilde bij extra helpen door een bijenhotel in je tuin te plaatsen en bloemen en planten te zaaien waar bijen gek op zijn. Kijk hier voor meer tips om aan de slag te gaan in je eigen tuin.

Terug naar agenda

Nationale Bijentelling

Spoorlaan 434, Tilburg, Netherlands