Tuinvlindertelling (landelijk)

Tuinvlindertelling (landelijk)

3 juli 2021 - 25 juli 2021
08:00 - 18:00

Tel je dit jaar weer mee met de landelijke tuinvlindertelling? Dit jaar is de tuinvlindertelling van 3 juli tot en met 25 juli.

Waarom de telling? 
Het gaat slecht met de vlinders, bijen en andere insecten in Nederland, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn. Daar moeten we iets aan doen!

Daarom organiseert De Vlinderstichting ieder jaar de tuinvlindertelling. Dankzij deze jaarlijkse telling ontstaat een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp. Die informatie is belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering.

De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden.

Elke telling word gewaardeerd
Je mag dus zo vaak tellen als je wil! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kan ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin.

Zie je geen vlinders? Ook dat is nuttig om door te geven. De tuinvlindertelling is er om een beter beeld te krijgen van de tuinvlinders. Dus als jij op een mooie, zonnige dag helemaal geen vlinders ziet, is het ook van belang om dat te melden.

Hoe gaat zo’n telling in zijn werk?

  1. Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  2. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.
  3. Geef je telling door via de app Vlindermee of via deze website. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

Weet je niet zeker welke vlinder je hebt gezien? Op deze site kun je een gratis vlinderkaart downloaden. Of alvast bestellen!

Veel telplezier gewenst. En wil je tips om meer vlinders in je tuin te lokken, kijk dan hier voor 10 tips!

Terug naar agenda

Tuinvlindertelling (landelijk)

Spoorlaan 434, Tilburg, Netherlands