Tuinvlindertelling (landelijk)

Tuinvlindertelling (landelijk)

4 juli 2020 - 26 juli 2020
08:00 - 20:00

Help De Vlinderstichting en tel de vlinders in je tuin. Als er veel mensen meedoen, krijgen we er een beter beeld van hoe het met de tuinvlinders gaat. De Tuinvlindertelling 2020 is van 4 t/m 26 juli.

Hoe werkt het?
1. Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
2. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.
U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvlinders.
3. Geef je telling door via de app Vlindermee of via deze website. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

Tips

  • Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11 uur ’s ochtends gaan tellen, of na 17 uur.
  • In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop u de vlinders kunt bekijken.
  • Wilt u de telling eerst op papier noteren? Download dan deze tellijst en print hem.
  • Tips nodig voor meer vlinders in uw tuin: bekijk 10 tips

Bij de vlindertelling in 2017 is de atalanta het vaakst aangetroffen. Gevolgd door de kleine vos en dagpauwoog. Welke vlinder zal dit jaar als eerste eindigen?

Terug naar agenda

Tuinvlindertelling (landelijk)

Spoorlaan, Tilburg, Netherlands