Vliegveld B82 naar natuurgebied (Ravenstein)

Vliegveld B82 naar natuurgebied (Ravenstein)

15 september 2019
14:00 - 16:00

Tijdens de wekelijkse openstelling van informatiepunt Keent wordt op 15 september een themawandeling gehouden over het voormalige vliegveld B82 dat wordt omgevormd naar natuurgebied.

De wandeling gaat veelal over onverharde paden en dijken. Vaak ook over paadjes die zijn gemaakt door de Exmoorpony’s en Taurosrunderen in het natuurgebied. Stevig en waterdicht schoeisel is aan te raden bij regenachtig weer. Neem ook een verrekijker mee.

Het vliegveld op Keent
Je kunt het je haast niet voorstellen en alle sporen zijn uitgewist, maar in de Keentse uiterwaard heeft een vliegveld gelegen. Vanaf 1928 werd dit vliegveld regelmatig gebruikt voor militaire vliegoefeningen. Hier kwam in 1938 een abrupt einde aan door een bochtafsnijding van de Maas. Keent kwam geïsoleerd te liggen en het vliegveld raakte in vergetelheid, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Operatie ‘Market Garden’
Gebruikten de Duitsers de van 600 naar 1200 meter verlengde grasbaan enkel nog als parkeerplaats, de Amerikanen, Engelsen en Canadezen lieten van de ‘Airstrip B-82 Grave/Keent’ vele honderden jachtvliegtuigen opstijgen, van het type Dakota, Spitfire en Tempest. Oktober 1944 speelden ze een belangrijke rol bij de operatie ‘Market Garden’, de bevrijding van Nijmegen. Dit bracht op Keent een grote groep militairen bijeen, met 160 piloten en 1240 man grondpersoneel. Ze waren gelegerd in tentenkampen terwijl de kantines op volle toeren draaiden.

De excursie begint om 14:00u. Openstelling van het informatiecentrum: 13.00u tot 17.00u.

Terug naar agenda

Vliegveld B82 naar natuurgebied (Ravenstein)

Zuijdenhoutstraat 2, 5371 RB Ravenstein, Netherlands