Wandeling Kortenhoeff: veel biotopen in klein gebied (Hoogerheide)

Wandeling Kortenhoeff: veel biotopen in klein gebied (Hoogerheide)

14 juli 2019
10:00 - 12:30

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.

Op zondag 14  juli  wordt de Kortenhoeff bezocht. Heide, stuifzand, vennen, bos, ongeveer alle biotopen die in het Grenspark te vinden zijn, zijn ook in de Kortenhoeff aanwezig.

Het gebied tussen de Abdijlaan en de Huijbergsebaan was ooit woeste grond. In de 20e eeuw werd het gebied ontgonnen, deels voor bebossing en deels voor landbouw. Daarna zijn er allerlei vormen van gebruik geweest door verschillende eigenaren.

Staatsbosbeheer is eigenaar van 100 ha van dit bijzondere gebied dat binnen de Natura 2000 begrenzing valt. Staatsbosbeheer houdt het terrein open en herstelt de vennen. De biodiversiteit is groot. Het gebied heeft een hoge botanische waarde. Ook komen er bijzondere vogelsoorten, zeldzame amfibieën en veel soorten paddenstoelen voor.

De gids die deze keer de excursie verzorgt zal u door het gebied leiden en vertellen over de geschiedenis, het beheer en de bijzonderheden van de aanwezige natuur. Ook de aanwezigheid van exoten en de bestrijding daarvan is onderwerp van gesprek.

Stevige wandelschoenen en een verrekijker zijn handig om mee te nemen.

De excursie start vanaf de parkeerplaats van camping Familyland, Groene Papegaai 19 te 4631 RX Hoogerheide.

Terug naar agenda

Wandeling Kortenhoeff: veel biotopen in klein gebied (Hoogerheide)

Groene Papegaai 19, 4631 RX Hoogerheide, Netherlands