Wandeling: Zandpaden Gemonde

Wandeling: Zandpaden Gemonde

16 juni 2024 - 16 juni 2024
09:00 - 11:30

  • Organisatie: Natuurgroep Gestel

In de omgeving van Gemonde liggen ruim vijftig zandpaden en talrijke schouwpaden, waarvan een deel ook als wandelpad gebruikt wordt. Op zondag 16 juni is er een wandeling over enkele van deze zandpaden. Deze zandpaden zijn in 2020 en 2021 geïnventariseerd.

De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het verslag “Zandpaden in Gemonde”. Zandpaden worden bedreigd op allerlei manieren (landbouwmachines, verruiging etc.).

Gelukkig is gemeente Sint-Michielsgestel in samenwerking met Brabants Landschap begonnen met herstelwerkzaamheden op een aantal plaatsen (Veldseweg, de Waaistap en de De Hultert). De herstelwerkzaamheden van de paden bestaan uit het verbeteren van de biodiversiteit in de bermen en op de paden door het herstellen van de bomenrij aan De Hultert en het planten van struwelen, zodat ook het leven in en op de bodem van het zandpad op die manier weer op gang komt.

Tijdens deze wandeling wordt via paden (van slechte kwaliteit) gelopen naar de Veldseweg en de Waaistap. De gidsen zijn Michel van de Langenberg en Thea Tilburgs. Aanmelden is niet nodig.

Terug naar agenda

Wandeling: Zandpaden Gemonde

St. Lambertus Kerk, Twijnmeer, Gemonde, Netherlands