Workshop Oesterzwammen kweken (Bergen op Zoom)

Workshop Oesterzwammen kweken (Bergen op Zoom)

7 september 2019
10:00 - 12:00

In de catacomben van de binnenstad van Bergen op Zoom groeien heerlijke, voedzame oesterzwammen. Koffiedik van Kaldi, Brasserie Bernard en Brownies en Downies vormt de voedingsbodem voor deze paddenstoelen. Voor de luchtigheid worden nog koffievliesjes toegevoegd. Dit is ook een afvalproduct, dat vrijkomt bij het branden van koffiebonen. De kelders zijn vochtig, hierdoor worden zij niet gebruikt. Maar ze zijn perfect voor de zwammen. Meerdere reststromen worden gebruikt om nieuw voedsel te maken.

Op zaterdag 7 september organiseert Velt van 10:00 tot 12:00 een workshop Oesterzwammen kweken bij “Aardzwam&Zo” in Bergen op Zoom.
Onder begeleiding van Jolande Vermaas maak je je eigen kweek, waarvan je zeker drie keer overheerlijke oesterzwammen kunt oogsten.
Daarna blijft er nog een zeer goede paddenstoelencompost over. Het organisch gehalte hiervan is erg hoog en de schimmel van de oesterzwam is zeer lekker voor regenwormen, die op hun beurt de bodem goed los maken.

De CO2 footprint van Aardzwam&Zo is zeer klein doordat alles handwerk is en lokaal, binnen een straal van 5 km. Aardzwam&Zo draagt bij aan een circulaire stad: Koffiedik → Oesterzwammen→ Compost.

 

Terug naar agenda

Workshop Oesterzwammen kweken (Bergen op Zoom)

Kremerstraat 33, 4611 TP Bergen op Zoom, Netherlands