Het 50-dingenboekje: nooit meer vervelen

januari 11, 2017

Het 50-dingenboekje: nooit meer vervelen

“Slootje springen, een vuurtje stoken of fruit plukken van de boom… Veel kinderen hebben dat nog nooit gedaan! Is het belangrijk om te doen? Ja! Want van buiten bezig zijn, word je vrolijker en wat je daar leert, leer je nergens anders.”

We zijn verheugd dat het 50-dingenboekje in Moerdijk is gerealiseerd. Het concept van Stichting
Buitenmakelaar in Bunnik is in opdracht van gemeente Moerdijk streekeigen gemaakt. Het 50-dingen boek is geïnspireerd door een lijst van het Britse Staatsbosbeheer en vertaald naar de eigen streek. In het boek staan 50 activiteiten volledig afgestemd op de lokale omgeving. Als opstapje voor kinderen om naar buiten te gaan en de natuur dicht bij huis te laten beleven. Het boek krijg je in groep 3. Aan het einde van de basisschooltijd is het boek vol; alle 50 dingen zijn gedaan. Je krijgt je eigen persoonlijke boek, met een kaart van jouw omgeving. In het boekje gaat mascotte huiszwaluw Sjak (vernoemd naar burgemeester Jac Klijs) samen met alle kinderen in Moerdijk 50-dingen in de natuur van de Moerdijkse polders beleven.

In nauwe samenwerking met initiatiefneemster Petra Wevers van KrachtigBuiten en samen met vele andere partijen is het boekje omgevingsgericht gemaakt. Uiteindelijk zijn er 2000 boekjes gedrukt, dankzij vele sponsors en subsidies, van onder andere de Brabantse Milieufederatie. Drie jaar lang kunnen alle kinderen uit groep 3 van alle 22 basisscholen in Moerdijk blij gemaakt worden met een gratis boekje.