Tips: 3x circulair reizen in Brabant

Blog | Thema: Circulaire economie

april 26, 2023

Tips: 3x circulair reizen in Brabant

Duurzamer reizen is beter voor het milieu en vaak gezonder voor jou. Denk aan de fiets of het openbaar vervoer. Maar wist je dat je ook circulair kunt reizen? Hieronder 3 Brabantse circulaire initiatieven om nóg duurzamer op pad te gaan. 

1. Dutch World Bikes

Dutch World Bikes geeft oude Nederlandse fietsen uit de jaren 40, 50 en 60 een nieuw leven als vintage urban designfiets. Deze fietsen hebben een (onzichtbare) elektrische accu en zijn dus helemaal van deze tijd, maar behouden hun nostalgische karakter.  

De fietsen zijn circulair omdat ze niet op de schroothoop belanden. Minder afval dus, en er hoeven geen nieuwe fietsen gemaakt of geïmporteerd te worden. 

De werkplaats is te vinden in het Brabantse Oploo. Ook online zie je precies welke fietsen ‘rijklaar’ zijn en welke nog gerestaureerd worden. Je kunt zelfs je eigen fiets om laten bouwen en personaliseren. 

Wat is dat eigenlijk, circulair reizen?

Circulair reizen is een manier van reizen waarbij er minder nieuwe grondstoffen gebruikt worden in vergelijking met conventionele reizen.

Je vervoersmiddel is bijvoorbeeld (deels) gemaakt van gerecycled materiaal, of kan wanneer het niet meer geschikt is om mee te reizen, gebruik worden voor een nieuw doel. Zo gaan er geen grondstoffen verloren. Ook deelvervoersmiddelen dragen bij aan circulaire economie, doordat er minder nieuwe vervoermiddelen gemaakt hoeven worden dan wanneer iedereen een eigen auto of fiets heeft.

2. Amber’s elektrische deelauto’s

Met de elektrische deelauto’s van Amber heb je zelf geen auto meer nodig. Je reserveert een deelauto via de app, waarna de auto naar je toe wordt gebracht of je de auto kan ophalen. 

Door Amber te gebruiken, draag je bij aan het verminderen van het aantal auto’s en rij je zonder fossiele brandstoffen. Zo bespaar je grondstoffen en CO2-uitstoot

 Amber is ooit begonnen in Eindhoven. Inmiddels zijn ook andere grote steden, zoals Den Bosch en Tilburg aangewezen als ‘service areas’. Binnen die steden kun je altijd een Amber pakken en achterlaten. Pik bijvoorbeeld een Amber op in Eindhoven en laat de auto achter in Den Haag!  

3. Fietszadelhoes van Vanhulley

Reis duurzaam en in stijl met een waterdichte zadelhoes die de hele fietsenstalling opfleurt. Vanhulley maakt deze zadelhoezen (en nog veel meer leuke spullen) van oude banners, jassen en broeken.  

In hun werkateliers in Goirle en Groningen maken vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt producten van bestaand materiaal. Het oude of overbodige textiel dat deze vrouwen met plezier vermaken kan als nieuw product weer jaren mee. 

 Deze zadelhoezen zijn alleen in grotere aantallen (door bedrijven) te bestellen. Dus tip je werkgever 😉 Gelukkig heeft Vanhulley voor particulieren ook genoeg moois in de aanbieding. 

Meer circulaire mobiliteit

Andere Nederlandse circulaire initiatieven rondom mobiliteit vind je op ons Servicepunt Circulair. Zoals circulaire fietsen van Roetz Bikes en Dutchfiets, deelauto’s GreenWheels en Easydriving Midwolde, of de circulaire fietstassen van Tassie van Joop 

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!